"Гънка във времето" – детска книжка за вечната битка между доброто и злото

Гънка във времето“ на Мадeлин Ленгъл (издателство Ink, Locus Publishing) е съвременна класика за деца, която разказва за пътят на съзряването на три деца. Читателите ще поемат заедно с трите деца на вълнуващо, изпълнено със загадки пътешествие, което ще разкрие нови измерения на представите ни за времето, пространството и вечната битка между доброто и злото.

„Бе тъмна нощ и навън вилнееше буря“; Мег Мъри, малкият й брат Чарлс Уолас и майка им отиват в кухнята за среднощна закуска, когато на прага им се появява чудата гостенка.

„Обожавам бурните нощи“, обяснява чудатата старица. „Просто един порив на вятъра ме пое и отвя от пътя. Ще поседна, колкото да си нахлузя отново ботушите, и потеглям. Между другото, мила, наистина съществува нещо, наречено тесеракт.“
Бащата на Мег изчезнал мистериозно, докато провеждал експерименти с пътуване във времето през петото измерение. Сега Мег, приятелят й Калвин и Чарлс Уолас тръгват да го спасят. Но ще успеят ли да надхитрят силите на злото, с които ще се сблъскат по време на необикновеното си пътешествие?
 
Всички в градчето си мислят, че Мег е глупава побойничка и че братчето й Чарлс Уолас е слабоумно. Освен това се носят слухове, че баща им е избягал от майка им, която също е учен. Подтикнати от тези клюки, Мег, Чарлс Уолас и новият им приятел Калвин поемат на опасно пътешествие, за да търсят баща си. За да го открият обаче, децата трябва да преминат отвъд пелената на злата сила, която се разпростира из космоса и поглъща планета след планета.
 
Младите хора, на които им е трудно да се впишат сред връстниците си, ще открият много общо с колоритните главни герои в тази провокативна история. Книгата не е научнофантастична, нито е разказ за супергерои, но в нея се преплитат елементи и от двете. Пътешествениците трябва да разчитат на индивидуалните си сили и съвместната работа, както и да се вгледат дълбоко в себе си, за да открият отговорите, които търсят.

* * * 
Фантастична история за съзряването на несигурно в себе си, притеснително момиче, което обаче намира смелост, сили, находчивост и заедно с помощта на близките си успява да преодолее препятствията, с които се сблъсква.
New York Post
 
За авторката:
Мадeлин Ленгъл (1918-2007) е родена в Ню Йорк и завършва висшето си образование в Смит Колидж. Автор е на над 60 книги, най-известната от които е „Гънка във времето“, носител на наградата Нюбъри за 1963 г. Ленгъл продължава да разказва историята на семейство Мъри от „Гънка във времето“ в още седем книги.

Още от същото издателство:
Хари Потър за оцветяване

Сподели в: