Гръндж иконата Кърт Кобейн щеше да навърши 42 години

Самоубилият се през 1994г. музикант Кърт Кобейн щеше да навърши 42 години. Вокалистът на Нирвана – една от най- известните и култови банди на 90- те години, е все още музикална икона, дори и след смъртта си.

Кърт Доналд Кобейн се ражда на 20 февруари 1967г. в малкото градче Абърдийн, близо до Сиатъл. От малък Кърт показва интерес към музиката и майка му Уенди му подарява барабани. Кобейн е на 9г., когато родителите му се развеждат и той го приема много тежко. В тийнейджърските си години, Кърт постоянно се мести – при баща си, при майка си, в ареста…След тежкото детство започва юношеството, което също е бурно за певеца.

През 1987г. Кърт сформира банда заедно с Крис Новоселич (басист), с когото се познават от 1985г. Кръщават групата Нирвана и през нея минава цяло съзвездие от барабанисти, които не се задържат дълго. Най- известният от тях е Дейв Грол, който идва в бандата през 1990г. Макар групата с участието на Кобейн да съществува само седем години, песните и албумите им са изключително много, но някои са с доста лошо качество.  Популярността, която придобиват само за няколко години е чудовищна.

Човекът Кърт Кобейн

Скандалното поведение на Кобейн на сцената, а и в живота го превръща в жива икона за всички бунтари по света. Хероинът е най- добрият приятел на Кърт в последните години от живота му, както и най- големият му враг. През 1992г. се жени за не по-малко скандалната певица Къртни Лав (групата Hole), която му ражда дъщеричка. Бурната, почти антагонистична връзка на двамата музиканти е често в полезрението на медиите. Това бавно убива Кърт, както и усещането, че е спрял да твори музика.

Непрекъснатите концерти по целия свят, тълпите хора, които крещят името му е притискало певеца. Славата е непоносимо бреме за младия изпълнител. В дневника си той пише, че в един момент просто не може да понесе цялата тази любов на хората към него. Усещането, че не може да отвърне на всеки, го е побърквало. До деня, в който не посяга на себе си за първи път, но Лав го спасява, завеждайки го в болница. Но следващият път се оказва фатален – на 5 април 1994г. намират Кобейн мъртъв. Като официална е обявена причината – огнестрелна рана, причинена от самия него. Кобейн оставя предсмъртна бележка, за която само можем да гадаем дали са истина думите му към Къртни Лав, които отправя: "Не ме следвай!".

Частен детектив пряко обвинява съпругата му Къртни Лав, че го е убила. Мнозина от верните почитатели на Нирвана също обвиняват певицата, но като основна причина за разделите на групата. Истината остава някъде там, през 1994г., когато светът е луд по Нирвана и Кобейн. Смъртта на гръндж иконата, която го намира, или той намира нея, го превръща в идол на милиони хора. И го нарежда сред музикалните таланти, които умират на 27 години като Джанис Джоплин, Джим Морисън и великия Джими Хендрикс.

Дискография на Нирвана:

1989: Bleach
1991: Nevermind
1993: In Utero

Сподели в: