Група улични музиканти и 75-годишен рапър ще представят Хърватска на Евровизия

“Сърдитите старчета” от “Кралйеви Улице” чупят всички рекорди по средна възраст на участниците в конкурса. Те ще се борят за място на финала с нашите представители – Deep Zone & Balthazar.

Едни от най-интересните участници в Евровизия тази година определено са представителите на Хърватска. Това са групата “Кралйеви Улице” & 75 Cent със своята песен Romanca. Интересното е, че квартетът, който се крие зад това име всъщност е… най-популярната улична група в Хърватска, а 75 Cent е най-възрастният рапър на световната музикална сцена – 75-годишният Ладислав Деметерфи, който е роден на 29 януари 1933 г. Средната възраст на членовете в групата пък е малко под 60 години…

Медиите в Хърватска от своя страна не престават да се шегуват със своите представители, като някои от тях твърдят, че не са сигурни дали искат страната им да спечели конкурса, тъй като не е ясно как ще реагира на добрата новина слабото сърце на вокалиста.

Въпреки това, “Кралйеви Улице” са сред най-популярните изпълнители в Хърватска. Историята им датира от 1987 г. и имат точно 15 издадени студийни албума. За разлика от повечето групи, които се събират по продуцентски принцип и различни критерии, единственото общо между четиримата от бандата е, че всички те са били улични музиканти. Именно оттам идва и името на проекта. Съвсем в резон с възрастта им пък, музиката, която правят – са стари градски песни и шлагери, които са авторски, но са написани по каноните на стила. В същия жанр е съзададена и песента им Romanca, с която те ще представят страната си на конкурса Евровизия, като една от най-любопитните части в нея е моментът, в който 75-годишният 75 Cent рапира. 

Интересното е, че всеки от музикантите в “Кралйеви Улице” носи своята история – един от тях е икономист, друг инженер, трети военен, но в един момент от живота си и тримата се озовават на улицата, изпълнявайки популярни парчета. Основният инициатор за идеята на групата пък – Миран Великович има и международен опит в областта. 4 години е “изучавал” изкуството по парижките улици и метро. Всъщност единственият, който е получил музикално образование, е именно четвъртият и най-важен член – 75 Cent, който е завършил пиано в музикалната академия в Загреб.

Финалът за избор на песен, която да представи Хърватска на конкурса “Евровизия”, бе доста драматичен, като в крайна сметка, гласовете за първите два претендента бяха напълно изравнени. Според местния регламент победителят се определя след гласуване на зрителите и на компетентно музикално жури, като точките от двата вота се събират. По този начин песента Romanca събра 31 т. – колкото и “Gdje je srce tu je dom” на Антония Шола. В такава ситуация победителят се определя в зависимост от точките на журито, чийто фаворит бяха именно “Кралйеви Улице”.

Жребий определи представителите на Хърватска да участват на втория полуфинал на конкурса на 22 май 2008 г.. “Кралйеви Улице” и 75 Cent ще изпълнят песента си непосредствено преди нашите представители Дийп Зоун и Балтазар с “DJ, Take Me Away”. Така двете парчета ще бъдат и в пряка конкуренция за място на финала, който ще се проведе на 24 май 2008 г..

Сподели в: