Група Тангето с шеста престижна международна номинация

На 4 октомври за първи път на българска сцена ще стъпят доайените на аржентинското електронно танго Тангето, които тази година честват своя 10 годишен юбилей.

Тангето са пионерите на аржентинската електротанго сцена и са една от най-обичаните групи в Латинска Америка. Доказателство за това е новината, че в началото на септември групата получи своята четвърта поредна номинация за най-престижния годишен музикален приз в Аржентина наградата Гардел (аржентински еквивалент на Грами), която Тангето вече са печелили веднъж през 2009 г. Освен четирите номинации за награда Гардел, Тангето имат в актива си и две номинации за Грами, което прави сметката проста и впечатляваща: 6 албума = 6 престижни номинации. Това е постижение, с което никоя друга електротанго група не може да се похвали.

Тангето започва през 2001 г. като идеен проект на Макс Масри, последният и най-млад ученик на легендарния танго-композитор Вирхилио Еспозито. Макс обединява усилия с китариста Диего Веласкес и заедно работят върху дебютния албум на групата "Emigrante". Скоро след излизането му през 2003 г. албумът достига платинен статут (през 2011 вече е двойно платинен) и на следващата година бива номиниран за наградата Грами. Концепцията зад "Emigrante", както и самото име на групата, което е комбинация от думите "танго" и "гето", са вдъхновени от непосредствените преживявания на хората в т.нар. "малки Аржентини" – общностите на аржентинските емигранти в чужбина. "Някои от тези хора все още идват при нас след концертите ни и ни казват колко важна е била нашата музика за тях в тежките моменти от живота им далеч от корените. Това е голяма привилегия за нас" – казва Масри. Оттогава насам Тангето издават още 4 студийни албума и един двоен концертен диск, всичките от които са номинирани за престижни музикални награди и са достигнали платинен или златен статут в Аржентина.

Смесването на звуци от различни жанрове като танго, латиноамерикански ритми, електронна музика и др. е в основата на музикалния език на Тангето. Бандонеонът, най-емблематичния инструмент за тангото, присъства неизменно в звученето групата. Съчетанието му с други акустични инструменти (пиано, китара, виолончело и дори китайсккия инструмент ерху) и с цяла плеяда от синтезатори и семплери оформя една сложна и изтънчена звукова материя, превърнала се в запазена марка на Тангето.

Дългоочакваният от всички български почитателие на електронното танго концерт на Тангето ще се случи на 4 октомври от 20:30 ч. в София лайв клуб и ще бъде специално подгряващо събитие на тазгодишния фестивал Джаз Плюс, представено в копродукция с Тангерин. Групата ще излезе на софийска сцена в състав: Макс Масри (синтезатори и програмиране), Диего Веласкес (китара), Алдо Ди Паоло (пиано) и Мариано Навоне (бандоенон).

След концерта събитието ще продължи с електротанго афтърпарти включващо музикална селекция и визии от DJ tanguerin.

Билетите за концерта могат да бъдат закупени в мрежата на Тикет Плюс , като цената им е 35 лв. при предварителна продажба и 40 лв. на входа в деня на събитието.

Сподели в: