Група "Сигнал" ще изнесе концерт за 30-годишния си юбилей

Творческата биография на Йордан Караджов и музикантите от групата е достатъчно дълга и впечатляваща – над 6 000 концерта в страната, в държави от Европа, САЩ и Азия, 18 албума, многобройни участия в кампании като борбата с рака и зависимостта от наркотици.

В концерта, посветен на 30-годишния им юбилей, който ще се състои на 4 декември от 19 часа в зала 1 на НДК – София, ще бъдат включени песни от различни периоди на богатата музикална история на "Сигнал" – както от по-ранните албуми, така и някои от най-новите парчета на групата.

Всяка сага има своето начало. Всяка рок история – своята предистория.

Йордан Караджов, Румен Спасов и Христо Ламбрев се отделят от група "Златни струни" (Иван Мишев – китарист, Борислав Мишев -барабани, Васил Найденов – пианист) и основават група "Сигнал" на 1 юни 1978 г. . По това време "Сигнал" работи като студийна формация в националното радио. Барабанист на групата е Георги Кокаланов.

Шлагерът (това е точната модна дума в края на 70-те в българската музикална журналистика) “Може би” ги изпраща на върха на слушателския интерес.

Пролетта на 1979 г. отбелязва триумфално начало на концертната дейност на "Сигнал" с нов барабанист – Владимир Захариев. Това е първата “златна” формация за "Сигнал". четиримата съпреживяват заедно някои от звездните мигове, както и трудните моменти в артистичната кариера на групата. Организатор и мениджър в първите няколко години е Стефан Широков.

Вторият “златен” състав на "Сигнал" е сформиран в началото на 90-те. Към групата се присъединява младият китарист Александър Мариновски, а Румен Спасов напуска, като се отдава на звукозаписен бизнес, озвучаване на концерти и работа във фирмата “Маркос мюзик”. Той ще остане в историята на групата като технически гений и мисъл в областта на апаратурите.

Йордан Караджов измисля мелодиите, кантото на бъдещите песни и идеята за тях. Христо Ламбрев ги облича в хармонии, аранжират ги заедно с Данчо и така правят хитовете. С аранжиментите от няколко години насам се занимава и Сашо Мариновски, особено около акустичния албум “Цветя”, който е издържан в актуалния “ънплъг” стил.

За своите 30 години съществуване групата поставя два неворятни рекорда не само за България – над 6 000 концерта и 500 000 продадени плочи. "Сигнал" е първата рок-група, осъществила официално концертно турне в Италия през лятото 1989 г. През периода 1987 – 1994 г. групата работи в скандинавските страни и Кипър.

През май 2001 и януари 2002 г. "Сигнал" изнася концерти в САЩ – в Ню Йорк, Бостън, Вашингтон, Сан Франциско, Атлантик Сити. През ноември 2001 и май 2006 г. има концерти  в Лондон, като първият е в прочутата зала "Астория".

"Сигнал" има награди от Международния шлагерен фестивал в Дрезден. Печели първа награда за изпълнение и две награди от “Златният Орфей” – през 1979 г.  трета награда с песента “Не казвай не” по музика на Христо Ламбрев и текст на Милчо Спасов и през 1992 г. с “Късно предчувствие”.

Днес групата е в състав: Йордан Караджов – вокал, Александър Маринов – китара, Владимир Захариев -ударни и Георги Янакиев – бас.

Четете още:
Група "Сигнал представи новия си албум "Златна колекция"

Йордан Караджов: Предизвикателството продължава

Сподели в: