Грузински балет, изложба, филми, Алея на здравето и Кожено царство в НДК

През седмицата 14-20 март в НДК може да видите филми от София филм фест, изложба на Димитър Свиленов, Алея на здравето, Кожено царство, Кариери 2011 – за студенти и млади специалисти, спектакъл на Националния балет на Грузия.

14 март, понеделник

18.30
Същинско убийство (Полша-Норвегия-Ирлания-Унгария, 2010)
Режисьор: Йежи Сколимовски
С Винсънт Гало, Еманюел Сение, Зак Коен, Ифтах Офир
Над пустинната местност, разцепвана от каньони и дерета, която може да е в Ирак или Афганистан, кръжи хеликоптер с войници. Те търсят врага и скоро го откриват. Игран от Винсънт Гало, той е войн с брада и тюрбан – талибан или член на Ал-Кайда. Оттук нататък следва борба за оцеляване, която можем да приемем и като отчаян опит за освобождаване, но и тук Сколимовски е много внимателен в избягването на ясно рамкираната интерпретация на разказа си.

15 март, вторник

Кино „Люмиер”
14.30
Цветя на злото (Франция, 2010)
Режисьор: Давид Дуса
С Рашид Юсеф, Алис Белаиди
Вдъхновяваща и изпълнена с живот любовна история за момче със свободен дух, което се носи из Париж, танцувайки, и иранско момиче бежанка в Града на светлините.
Двамата следят какво се случва с другия, както и в Иран по време на Зелената революция, чрез ЮТюб, Туитър и Фейсбук. Игрален дебют на Давид Дуса, който отказва да следва правилата.
16.30
Моите братя (Ирландия, 2010)
Режисьор: Пол Фрейзър
С Тими Крийд, Пол Кортни, Ти Джей Грифин
През 1987 г. по време на празника Вси светии трима братя се опитват да открият нов часовник за умиращия си баща.
18.30
Куки (Чехия-Дания, 2010)
Режисьор: Ян Сверак
С Олдржих Кайзер, Ондржей Сверак, Кристина Фуитова-Новакова, Филип Чапка
Mалкият Ондра страда от астма и затова майка му изхвърля любимата му играчка – плюшения мечок Куки. През нощта Ондра сънува, че Куки e решен да се върне у дома. Във въображението на момчето мечето се губи в гората, населявана от странни животни и забележителни същества, където се превръща в герой…
20.30
В един по-добър свят (Дания, 2010)
Рeжисьор: Сузане Биер
С Микаел Персбранд, Трине Дирхолм, Улрик Томсен, Маркус Ройгард
Всеки ден лекарят Антон пътува от идиличното градче в Дания, в което живее, към лагер за бежанци от Африка. В тези два съвсем различни свята той и семейството му се изправят пред проблеми, които ги подтикват към трудни решения, клонящи към мъст или прошка.

16 март, сряда

Зали 7,8 и 9
18.00 часа – откриване
ПРОЛЕТНАТА СРЕЩА НА European Cities Marketing "Финансиране на Европейските градски туристически и конгресни бюра: заплахи, възможности и решения

Кино „Люмиер”
14.00
Донома (Франция, 2010)
Режисьор: Джин Каренар
Със Саломе Бешман, Емилия Деру-Бернал, Секуба Дукуре, Лаура Кпегли, Матийо Лонгат
Учителка е в сложни взаимоотношения със свой ученик. Момиче решава да се жертва в името на оздравяването на сестра си и чака знак от Бог. Фотографка настанява у дома си бездомник при условие да съжителстват мълчаливо. Посветен на проблемите в общуването между хората, Донома се фокусира върху тримата си герои, чиито пътища се пресичат.
16.30
Кучешка пот (Иран, 2010)
Режисьор: Хосейн Кешаварз
С Ахмад Акбарзадех, Тахерех Есфахани, Багер Форохар, Шарокх Таслими
В Кучешка пот се преплитат съдбите на шест млади души от Техеран, докато те се опитват да осъществят съкровените си желания в консервативното ислямско общество, в което живеят.
18.30
У дома за Коледа (Норвегия-Швеция-Германия, 2010)
Режисьор: Бент Хамер
С Нина Андерсен Боруд, Тронд Фауса Аурвааг, Йоахим Калмейер
След пролог в опустошената от войната бивша Югославия филмът проследява няколко коледни празненства в малкия норвежки град Скогли. Коледните празници извикват най-доброто у човека в У дома за Коледа на Бент Хамер. Този сладко горчив, но изпълнен със състрадание ансамблов филм разказва истории за любов и копнеж, нов живот, надежда и тъжни сбогувания.
20.30
Чичо Буунме си спомня своите минали животи (Тайланд-Великобритания-Франция-Германия-Испания-Холандия, 2010)
Режисьор: Апичатпон Верасетакул
Със Сакда Каеубуаде, Дженджира Понгпас, Танапат Сайсаймар
Чичо Буунме страда от остра бъбречна недостатъчност и решава да прекара последните дни от живота си заобиколен от най-близките си хора в провинцията. Изненадващо духът на починалата му съпруга се появява, за да се грижи за него, а отдавна изчезналият му син се завръща в странна, нечовешка форма. Чичо Буунме се отправя заедно със семейството си през джунглата към тайнствена пещера на върха на един хълм – там е мястото, на което е започнал първият му живот…

Зала 3 и фоайета,
Десето издание на Форума за студентски стаж и кариера „Кариери” 2011
Основната задача на реномирания форум за студентски стаж и кариери е да предостави на българските студенти и млади специалисти нови възможности за професионална реализация, като ги срещне с техни потенциални работодатели. Потърсете най-доброто за вашия студентски стаж и успешната ви кариера!
Продължава до 17 март.
Организатор: Job Tiger, тел. 948 91 33, 491 80 10

Етаж 0, 10.00-19.00
Национално специализирано изложение „Алея на здравето”
Природни продукти, билки, хранителни добавки, лекарствени продукти, консумативи, лечебни храни, хомеопатични лекарствени средства, натурални продукти с етерични масла, растителни екстракти, протеини, витамини, минерали, соли, пчелни продукти, лечебна и билкова козметика, ароматерапия и аромакозметика, минерални води, екологично чисти храни, имащи отношение към здравето, услуги, ноу-хау… Комплексен подход към здравето на човека под надслов “Хармония и здраве от природата”.
Продължава до 20 март.
Организатор: Мирта Медикус ЕООД, тел. 9631415, 0888289642  

Етаж 2, 10.00-19.00
Специализирано търговско изложение „Кожено царство” – Пролет 2011
Отново ще може да си изберете облекла, обувки, чанти и аксесоари от естествена и изкуствена кожа, съобразени с актуалната модна тенденция и задоволяващи разнообразните вкусове и предпочитания дори и на най-взискателните клиенти.
Подължава до 20 март.
Организатори: „АВЕЛ 50”, тел. 916 65 53 и „ИВИКОМ 2002”, тел. 865 05 21

17 март, четвъртък

Зали 7,8 и 9
10.00 -19.00 часа

ПРОЛЕТНАТА СРЕЩА НА European Cities Marketing "Финансиране на Европейските градски туристически и конгресни бюра: заплахи, възможности и решения"

Кино „Люмиер”
14.30
Денят, в който не съм се родила (Германия, 2010)
Режисьор: Флориан Микуд Косен
С Джесика Шварц, Михаел Гвисдек, Рафаел Феро, Беатриз Спелцини
На път за Чили Мария спира в Буенос Айрес и чува детска песничка, която ù се струва позната. Тя я запомня, макар да не знае испански. Мария споделя по телефона с баща си Антон за странното си преживяване. След два дни Антон открива Мария в хотелската ú стая и ú признава, че тя не само е родена в Буенос Айрес, но е и осиновена.
16.30
Зимна ваканция (Китай, 2010)
Режисьор: Ли Хонки
С Бай Джинджие, Джан Наки, Бай Джинфен
Обикновено село в Северен Китай. Четирима бездействащи младежи се събират в дома на приятеля си Жу Жиншин. Като повечето днешни тийнейджъри и тези искат да се насладят на последния ден от ваканцията си, без да правят каквото и да е в мястото, в което така и така нищо не се случва. Разговорите им са безцелни и понякога те спорят само от любов към спора.
18.15
Тамара Дрю (Великобритания, 2009)
Режисьор: Стивън Фриърс
С Джема Артъртън, Роджър Алам, Бил Камп, Доминик Купър, Люк Евънс
В своята модерна комедия на нравите Стивън Фриърс ни отвежда на закачлива разходка из английската провинция, изпълнена с остроумен диалог, наперени герои и изобилие от флиртове. Група начинаещи творци на словото се събират, за да почерпят вдъхновение от автора на бестселъри Никълъс Хардимънт в неговата къща. Aтмосферата се нажежава със завръщането на безразсъдно нахаканата Тамара Дрю – местното грозно пате, превърнало се в красив лебед.

20.30
За хората и боговете (Франция, 2010)
Режисьор: Ксавие Бовоа
С Ламбер Уилсън, Майкъл Лонсдейл, Оливие Рабурден, Филип Лауденбах, Жак Ерлен
Осем французи монаси живеят в хармония с мюсулманското население в манастир в Северна Африка. Когато група чуждестранни работници са зверски избити обаче, армията иска да изпрати въоръжена охрана на манастира, но братята отказват. След това там пристигат група фундаменталисти, които поемат отговорност за клането. Някои от братята искат да напуснат манастира, но други са на мнение, че трябва да останат.

Зала 3 и фоайета,
Десето издание на Форума за студентски стаж и кариера „Кариери” 2011
Последен ден!
Организатор: Job Tiger, тел. 948 91 33, 491 80 10

Етаж 0, 10.00-19.00
Национално специализирано изложение „Алея на здравето
Продължава до 20 март.
Организатор: Мирта Медикус ЕООД, тел. 9631415, 0888289642  

Етаж 2, 10.00-19.00
Специализирано търговско изложение „Кожено царство” – Пролет 2011
Подължава до 20 март.
Организатори: „АВЕЛ 50”, тел. 916 65 53 и „ИВИКОМ 2002”, тел. 865 05 21

Артгалерия НДК, 18.00
Откриване на изложба на Димитър Свиленов
Българският художник Димитър Свиленов – едно невероятно откритие!
Димитър Свиленов е роден в София. На 29 години е и рисува професионално вече девет години. Талантът му е даден от Вселената. Темата, върху която твори, е библейска по дух и светоусещане, но в картините му отсъства характерният  каноничен подход.
Във всяка една от седемте му изложби досега, е представено основно човешкото съзнание в едно ново измерение – неговото досегашно развитие спрямо космическия разум. Една негова изложба бе точно така наречена – Паня е в кома – което означава, че човек е жив, но съзнанието му спи, т.е. за да се събудим, трябва да изчистим от себе си гордост, гняв и омраза и всички негативни емоции, свързани с разбиранията за его, като център на човешкото битие. И за да бъде изразителен на платното (техниката му е четка, шпакла, пръсти, длан, ръкавици) той с три цвята бои постига 25-30 нюанса в картините си. Нещо повече. С цветовете , които са противоречиви – според академичните канони – Димитър осъществява не само хармония и реалност, но получава и триизмерност в платното.
От самото начало на творчеството му хората го възприемат и разбират. Една негова творба – Между два свята – бе две седмици, през м.май т.г. на първо място в един световен сайт на съвременни художници от целия свят, което е прецедент.
В друга негова изложба – Кодовете на Димитър – той стига още по-далеч в прозренията си – планетите ще помагат за еволюцията на всеки, стига той сам да пожелае да се самоусъвършенства. 
В момента Димитър Свиленов работи над ново предизвикателство – 13 цикъла от картини, рисувани от Царичина. Това е място в България, което е известно с най-силната си енергийност – материя напълно непозната за учените. Мнозина се опитваха да я разгадаят, но без успех. Димитър отиде на мястото, седна на поляната с платната и боите и енергията започна да разкрива тайните си чрез неговото платно. Последната му изложба в София – първият цикъл – носеше именно това заглавие – Царичина проговаря… – като дух, откровение и дълбочина на виждането, тези творби нямат аналог с никой от съвременните художници не само от България.
Творбите му са почти невъзможни за заснемане от камера – в тях от един ракурс се излъчват образи и идеи, различни от тези, които стават достъпни от друг. Много от творбите му са четиристепенни – при завъртането на творбата се появяват различни образи и позиции.
Поради растящата популярност на неговото изкуство, в началото на 2011 г. е поканен във Виена за да изложи свои картини. Еднозначният успех на творбите му сред експертите на живописното творчество го амбицира да търси не масова, но разбираща публика. Не са редки случаите, когато зрители на негови картини изпадат в емоционален стрес. Картините на Димитър Свиленов не могат да бъдат описани със средствата на художествената критика, те просто трябва да се гледат на живо. 
Камен Велков, експерт-оценител на съвременно изкуство

18 март, петък

Зали 7,8 и 9
10.00 -19.00 часа

ПРОЛЕТНАТА СРЕЩА НА European Cities Marketing "Финансиране на Европейските градски туристически и конгресни бюра: заплахи, възможности и решения"

Етаж 0, 10.00-19.00
Национално специализирано изложение „Алея на здравето”
Продължава до 20 март.
Организатор: Мирта Медикус ЕООД, тел. 9631415, 0888289642  

Етаж 2, 10.00-19.00
Специализирано търговско изложение „Кожено царство” – Пролет 2011
Подължава до 20 март.
Организатори: „АВЕЛ 50”, тел. 916 65 53 и „ИВИКОМ 2002”, тел. 865 05 21

Артгалерия НДК, 11.00-19.00
Изложба на Димитър Свиленов
Продължава до 23 март.

19 март, събота

Етаж 0, 10.00-19.00
Национално специализирано изложение „Алея на здравето”
Продължава до 20 март.
Организатор: Мирта Медикус ЕООД, тел. 9631415, 0888289642  

Етаж 2, 10.00-19.00
Специализирано търговско изложение „Кожено царство” – Пролет 2011
Подължава до 20 март.
Организатори: „АВЕЛ 50”, тел. 916 65 53 и „ИВИКОМ 2002”, тел. 865 05 21

Артгалерия НДК, 11.00-19.00
Изложба на Димитър Свиленов
Продължава до 23 март.

20 март, неделя

Зала 1, 17.00
Спектакъл на Националния балет на Грузия „Сухишвили”
Балет „Сухишвили” е уникално явление, едно неописуемо преживяване – истински парад на сетивата. Това национално богатство на Грузия е родено от таланта на двама невероятни танцьори – Илико Сухишвили и Нино Рамишвили. През далечната 1945 година те са едни от най-популярните и уважавани танцьори в Грузия. Съвсем естествено любовта им към танца подклажда и страстта между тях, те са зедно през целия си живот и рамо до рамо превръщат балет „Сухишвили” в един от най-успешните състави в света.
За последните 66 години Националния Балет на Грузия е обиколил Земното кълбо два пъти, били са в над 88 държави, изнесли са над 10 000 концерта и са оставили следа в сърцата на зрители, чийто брой надхвърля внушителните 50 милиона. Покорили са всички големи градове в света и навсякъде получават блестящи отзиви от критиците. През 1967 година „Сухишвили” поставят рекорд в „Ла Скала”, който остава прецедент в историята на залата – публиката извиква танцьорите на бис цели 14 пъти. През 1988 г. танцовата програма на формацията е обявена за най-доброто шоу на Бродуей. „Сухишвили” получават покани за концерти в най-големите и престижни зали и театри в целия свят, като само част от тях са: „Болшой театър” (Москва), Театър „Ла Скала” (Милано), „Роял Албърт Хол” (Лондон), Театър „Сарсуела” (Мадрид), Концертна зала „Плейър” (Париж), „Кенеди Център” (Вашингтон, окръг Колумбия), „Метрополитън Опера” (Ню Йорк), „Медисън Скуеър Гардън” (Ню Йорк) и др. Най-големите медии по света не пропускат да отбележат гастролите на великите „Сухишвили”, като възторгът им от видяното е толкова голям, че трудно го описват с думи. „В целия свят не може да се намери по-добър танцов ансамбъл” – Вашингтон поуст, „Грузинският балет – това не е танц, това е полет. Буря на сцената!” – Дейли Мирър, „Сухишвили – няма по-прекрасна професионална фолклорна танцова трупа в света.” – Ню Йорк Таймс.
Балетът се състои от 85 мъже и жени, които танцуват под съпровод на оркестър. Талантът им е колосален, а зрелището което представят на сцената е неописуемо. Музиката и костюмите са автентични, а танците разказват истории – истории за любов, за смелост, за чест, за добро и зло, които се преплитат в човешкото сърце. Това е първото гостуване на балет „Сухишвили” в България. Не го пропускайте!

Зала 1, 19.00
Спектакъл на Националния балет на Грузия „Сухишвили”
Това е първото гостуване на балет „Сухишвили” в България! Не го пропускайте!

Етаж 0, 10.00-19.00
Национално специализирано изложение „Алея на здравето”
Последен ден!
Организатор: Мирта Медикус ЕООД, тел. 9631415, 0888289642  

Етаж 2, 10.00-19.00
Специализирано търговско изложение „Кожено царство” – Пролет 2011
Последен ден!
Организатори: „АВЕЛ 50”, тел. 916 65 53 и „ИВИКОМ 2002”, тел. 865 05 21

Артгалерия НДК, 11.00-19.00
Изложба на Димитър Свиленов
Продължава до 23 март.

Сподели в: