Грузинските легенди “Самая” с концерт в София през октомври

Грузински легенди е музикално-балетна трупа, която е стъпила на вековната кавказка традиция. Техните спектакли се възприемат днес по световните сцени като спиращи дъха музикални събития.

Древни предания са интерпретирани по необикновено красив начин от  грузинските танцьори, певци и изпълнители. Полетът на фантазията в хореографията, пъстрият избор на костюми и богат декор, както и сякаш нереално красивата музика пренасят за нула време зрителя в Кавказ. Истински пир за сетивата!

Днес Грузински легенди е готова да представи новото си шоу “Самая”, което отново доказва безапелационно класата на трупата и предрича поредния й световен триумф.

Най-талантливите музиканти, танцьори и певци на Грузия от ансамбъла “Грузински легенди” споделят хилядолетната традиция на Кавказ с новото си шоу “Самая” на 15 октомври в зала 1 на НДК от 20:00 ч.

“Самая” е алегорична разказ за вечната борба между доброто и злото, сказание за битки и победи, за любов и омраза, за живота и смъртта, и най-вече за гордостта и смелостта на грузинския народ. Историята е сътворена от множество малки лични драми, всяка, от които е пресъздадена посредством танц, музика и песен. Обратно на обикновената драматична постановка, където зрителят е поставен да изучава и следи фабулата, тук поради спецификата на жанра, действието на сцената директно се пренася като чувство в душата му и отприщва поток от емоционални преживявания. Зрителят спонтанно се радва, плаче и се смеее с героите на сцената.

Изпълнителите казват, че грузинският танц е като огледало на живота – в него се отразява цялото му разнообразие. Някои части от разказа акцентират на смелостта и куража на юнаците, а други върху елегантността и грациозността на героините; на сцената се пресъздават сватбени ритуали, любовни обети, дадени в подножието на заснежения Кавказ, яростни дуели, надбягвания с коне, главозамайващи пируети и всичко това е представено с почти немислимата техника на изпълнение на палци в меки обувки.

Танците са съпроводени от традиционна грузинска музика, която осигурява на зрителите възможност да се насладят в пълнота на това музикално съкровище на човечеството. В представлението има соло изпълнения на великолепни перкусионисти и свирачи на саламури(трационен духов инструмент). Най-талантливите музиканти, танцьори и певци на Грузия споделят хилядолетната  традиция и изкуство на тази богата в музикално отношение област.

Билети за спектакъла “Самая” на ансамбъла “Грузински легенди” може да намерите в мрежата на http://ticketplus.bg  на касата на НДК и в “Дюкян Меломан”.

Купете билети

Сподели в: