Грег Роуч режисира българо-американския филм "Авантюрата Хамлет"

Режисьорът на световноизвестната поредица „Досиетата Х” Грег Роуч съвместно със своя български колега Ивайло Дикански и композиторът на музиката към сериала Марк Сноу се включиха в снимките на филма „Авантюрата Хамлет”. Тримата заработиха в тандем, който прие предизвикателството да се заеме с режисурата и саундтрака на продукцията, изкачвайки се за целта на 2600 метра надморска височина в Рила. Според концепцията на авторите планината трябва да послужи за естествен декор на действието. Наред с това на брега на едно от седемте рилски езера е построена специална открита сцена, на която актьорите изпълняват сложна хореография от танци, пантомима и театър, изложени през по-голямата част от времето на минусови температури. Ентусиазмът и очарованието от невероятната атмосфера и красивите гледки се редуват с моменти на опасни изпитания. В едно от тях Марк Сноу заплаща невниманието си със счупена ръка, което го кара да напусне снимачната площадка, за да продължи работата си на по-спокойно място.
 
Амбициозният филмов проект започва по инициатива на настоящия ректор на НАТФИЗ доц. Станислав Семерджиев, който е и негов продуцент. В началото идеята му е да използва сюжета на Шекспировата трагедия и природните дадености на Рила, за да осъществи творчески експеримент. В последствие обаче суровите планински условия, както и непредвидените обстоятелства, съпътстващи всяко мащабно начинание, тласкат фокуса и сценария на продукцията в друга насока. Проблеми със снабдяването, технически неизправности, руски самолет, вдигнат по спешност, нарязана сцена и недобросъвестни митнически служители са само част от реалността, която създава втори филм около самия филм. В резултат на тези премеждия „Авантюрата Хамлет” е завършена близо 10 години след началото й. Финалът е поставен в звукозаписната компания „Графити Студио”, където продукцията се сдобива със звук след професионалния монтаж на специалистите.

„Интересното в тази продукция бе самата концепция, която е смесица от игрално и документално кино – споделя тон-режисъорът Огнян Кьосовски. – „Авантюрата Хамлет” е направена по действителен случай и разказва за неуспешните усилия на група хора да сложат край на едно приключение, което постепенно се превръща в кошмар. В този смисъл ролята на звука за цялостното внушение на филма представляваше изключително предизвикателство за всички нас.” В саундтрака участва и популярната българска група „Стрингс”, която в края на месец май за втори път ще подгрява „Апокалиптика” на концерта им в Каварна. 

Сподели в: