Графично студио ПРИНТ НЕСТ на пет години

Още по- свежи и същевременно още по-задълбочени – така се представят в новата си изложба петимата графици от студиото ПРИНТ НЕСТ, която бе открита в галерия и депо за изкуство "Червената точка". Посветена на петте години от създаването на графичното студио, този път изложбата се оказа цветна. Освен с графика, за първи път авторите използват и други изразни средства като инсталация, скулптура, рисунка и живопис.

За изминалите пет години гнездото на младата графика отгледа пет силни автори, които знаят къде са, какво могат и как да го надградят. Зоран Мише, Горан Тричковски, Васил Ангелов, Павел Целкоски и Иван Матеев са все още много млади на възраст, но вече с изградено име в арт средите. Възпитани от графиката в дисциплина и работохолизъм, изпробвали класическата й сила в некласически сюжети, сега и петимата потърсиха нови техники и нови лични предизвикателства в една обща тема. Петте стихии в природата и тези, които не дават мира на човек – откриваме ги в лични преживявания и истории, разказани експресивно в изложбата "ПЕТ".

В нея Зоран минава през огъня на собствените си изкушения и сам избира наказанието в "Огън от дъжд". Горан изгражда мрачно-оптимистична утопия "Добре съм", в която сам е герой на своето време. Васил разрежда мисълта си до въздушна феерия с "Глътка свеж въздух", а Павел успява да диша във водата с хрилете на идеята си ("Ако ме пуснеш", "Ще ти изпълня три желания") . Иван пък търси земното в хората и разнищва силата, която не им позволява да излетят, със серия от графики и рисунки, обединени от заглавието" Земята все още е плоска".

Изложбата привлича с младежка смелост и свеж поглед и изненадва с мъдро интерпретиране на вечната тема за петте свързващи ни елемента. "ПЕТ" е като петорен скок за авторите, разкрива нов потенциал и в петимата и е като трамплин към неочаквани предизвикателства за групата.

Изложбата ще остане в галерия и депо за изкуство "Червената точка" до 23 май. 

Сподели в: