Графити върху платна показва галерия "Червената точка"

Уличното изкуство влезе в галерия. Това се случи с излобжата графити върху платна – последното предизвикателство на Димитър Механджийски-Стерн  и Елеонора Маринова – Елче в столичната галерия „Червената точка“

По-малко от година след последната им съвместна изложба в "Червената точка", Стерн и Елче, както наричат Димитър Механджийски и Елеонора Маринова, представиха снощи новия си проект от графити, пренесени върху платно. Този път младите художници съзнателно и много по-смело смесват класически техники ирисуване със спрей, а сюжетите им са провокативни като улични графити и страховити приказки за лека нощ.

Създадени с младежки замах, последните творби на тандема Стерн –Елче са експеримент, прилаган в Европа от няколко години и сравнително отскоро в България. Изложбата им се нарича „МЕ.“ и разкрива личната представа на авторите за АЗ-а на тяхното поколение – противоречив и уж лековат, но силно резониращ.

Едва 24 годишен, Димитър Механджийски вече е познато и авторитетно име в стрийт арт културата и има в биографията си 5 самостоятелни изложби живопис. Участвал е в редица проекти и стрийтарт фестивали като варненския „Архиграф“ и пловдивския StreetАrtFest, както и в общи изложби в Испания, Германия и Белгия. След като печели поредица награди за графити изкуство, през настоящата 2015 е поканен за куратор от българска страна на арт събитието REDBUL CANVAS COOLERS. Участва със стрийт арт в „Капана фест“, както и с живопис в изложбата на млади автори на Дружеството на пловдивските художници.

Елеонора Маринова, привлечена в света на изкуството от градската графити култура, решава да я превърне в свое професионално вдъхновение. Магистър по педагогика, тя променя изцяло амплоато си и преминава различни курсове по визуални изкуства, фотография, живопис и скулптура. Участва активно в Нощта на музеите и галериите от 2013 година насам. В началото на 2014 печели представяне в пътуващата изложба на Фондация Парушев за Хартията в съвременното изкуство. Две от хартиените скулптури, изложени като част от проекта на фондацията в Париж, представя в момента и в „Червената точка“.

Галерията е селектирала от авторите 15 платна. Изложбата „МЕ.“ бе открита вечерта на 16 юни и ще продължи до 6 юли.

Сподели в: