Графа пред Kafene.bg: Имам вярна и интелигентна публика

Влади Ампов, познат с артистичния псевдоним Графа, е певец, композитор и музикален продуцент. Роден и израснал в София, в семейство на музиканти, той започва да се занимава с музика още в ранна детска възраст. А сега вече е един от най-любимите изпълнители на българската публика.

Само след броени дни, на 2-ри септември, той ще бъде част от програмата на фестивала „Аполония 2020″ в Созопол. Вижте какво сподели музикантът специално пред Kafene.bg.

-Здравейте! Предстои Ви участие във фестивала Аполония 2020. Вълнувате ли се?

-За мен е голямо удоволствие, че отново съм поканен на фестивала. Участвал съм в „Аполония“ много пъти, но искрено се радвам, че това ще се случи и тази година. Винаги ми е много приятно на тази сцена, защото тя събира много интересна публика, различна от другите места, на които свиря и пея. Очаквам 2-ри септември с нетърпение!

-Какво сте подготвили за публиката си?

-Аз и екипът ми сме подготвили нова програма, ново звучене. Всъщност звученето ще е точно в духа на 2020 година. Ще свиря на пиано и китара, тъй като от скоро включих китарата в програмата си.

Разбира се, публиката ще чуе както нови парчета, така и най-познатите хитове. Вълнувам се, защото на тази сцена емоцията винаги е несравнима.

-Предполагам, че това ще бъде един от първите Ви концерти през тази година…

Първият ми концерт след карантината беше на 14 юли в София и с него стартира поредица от общо четири в парк-център „Юнак“. След това започна и турнето „Ти грееш“. Сега предстои участието ми в „Аполония 2020″. Хубаво е, че фестивалът е в момент, в който все пак е позволено да се организират такива мероприятия, макар и с 50% от капацитета на пространството.

-По-различна ли е емоцията през тези месеци?

Моите концерти винаги са емоционални. Имам вярна и интелигентна публика, които винаги усеща вибрациите и посланията на момента. Но определено последните събития повлияха на това хората да избухват още повече. Феновете са зажаднели за музика на живо, всичко се случва още по-спонтанно и топло. Годината беше изключително странна и това лято всички се чувстваме преродени. Използваме всеки момент, за да се наслаждаваме на живота. Същото важи и за мен, предвид колко е несигурно бъдещето в моята професия.

-Как Ви се отрази карантината емоционално и професионално? Успяхте ли да творите повече през времето у дома?

Нямах време за лошо настроение, доста деен човек съм и карантината не ме спря да работя здраво. Използвах времето, за да се усъвършенствам – инструментални, вокални техники. Откъм творчество периодът беше добър, не мога да се оплача. Естествено, и аз, и колегите ми се притеснявахме кога пак ще имаме концерти и срещи с хората. С екипа ми подготвяхме концерт на стадион „Българска армия“, но той не можа да се случи. Чакаме момента, когато това ще е възможно. За щастие, успяхме да направим поредица от концерти с четири нови дати в София и четири в страната. Скоро обявихме и продължението на турнето в Стара Загора, Сандански и Сливен.

Човек не трябва да се примирява с лошите неща, които се случват в живота, по-скоро трябва да търси решение. Животът е кратък и ако се вайкаме, няма да постигнем много.

-Тази толкова особена година вдъхнови ли Ви в някакъв аспект?

По това време пуснах песента „Ти грееш“. Може да се каже, че тя е свързана с някакъв вид положителна равносметка. Истина е, че „без адрес и без аларма“ сме по-смирени.

Лично аз имам привилегията да живея в къща и карантината за мен не беше толкова тежка, както за хората, които трябваше да бъдат затворени между четири стени в апартаментите. Близо до гората съм и, честно казано, през живота си не съм се разхождал толкова много там!

-Смятате ли, че творческата индустрия беше най-силно засегната от пандемията и защо? Как би могла да се възстанови?

Наистина е така, културният сектор и основно класическите концерти, оперното, танцовото, театралното изкуство пострадаха най-много. Слава Богу, и такива концерти се правят на открито.Например ние, „Монте Мюзик“, за 11-та поредна година организираме „Банско Опера Фест“!

Във Великобритания щетите бяха още по-големи, стотици хиляди хора останаха без работа в шоу индустрията. Но държавата много помогна на сектора и гилдията се обедини. Много е важно и че хората, които работят по организацията на концертите, също имат работа. Всички по веригата за едно такова събитие се трудят усилено. Ето защо с екипа ми работим и с местни компании в различните градове, идеята е да се разпредели количеството работа.

-Държавата подкрепи ли творците достатъчно? Какво още можеше да се направи?

-Смятам, че опера, театър и класически концерти не са най-опасното място, на което хората могат да се струпват. Бих казал, че на футболен мач публиката е по-екзалтирана и това носи повече рискове. Двете неща са несъпоставими под общ знаменател. На културни мероприятия публиката също е емоционална, но е по-спокойна, обстановката е друга. Рестрикциите са твърде големи, а този капацитет на посещаемост е убийствен. Надявам се това бързо да бъде регулирано.

-Какво Ви очаква след края на лятото и турнето?

Следя с интерес какво се случва в България и по света. Надявам се да не ни затворят отново и срещите с фенове в зали и клубове да продължат.

Предполагам, че ще запиша нов албум, независимо дали има нова карантина или не. Имам мобилна станция, с което това ще се случва по-лесно, а и покрай китарата имам много нови идеи, които да осъществя.

 

Сподели в: