Грандиозен успех на „Българе” в Русия

Гостуването на национален фолклорен ансамбъл „Българе” в Руската федерация започна от столицата на република Чувашия.
То е част от културната програма по повод годината на България в Русия. За концерта на 27 март в чувашката столица Чебоксари бяха дошли руснаци и българи, живеещи в Русия от стотици километри разстояние. Вероятно и това е причината за невероятно топлия и сърдечен прием от страна на публиката, който дори надмина ентусиазма на най-големите любители на родния фолклор в България.
 
Препълнената зала стана на крака и аплодира възторжено повече от 20 минути след края на концерта. Всички крещяха в един глас: „Молодцы” (герои). Христо Димитров приветства публиката на руски език като завърши с: „Бог да пази Русия! Бог да пази България!”. Накрая  българи и руси хванати за ръце, изиграха кръшно българско хоро и се разделяха дълго с прегръдки и целувки. Чувстваха се близки като братя.
Сред официалните гости на спектакъла бяха г-жа Роза Михайловна Лизакова, министър на културата на Република Чувашия и налника на кабинета на президента на Чувашката република г-н Сергей Гапликов.

Грандиозният успех на спектакъла се повтори в Москва на 28 март в Театъра на руската армия.
Красивата зала с 1500 места се пръскаше по шевовете. Присъстваха г-н Пламен Грозданов, посланик на България в Руската федерация, Бисер Киров – съветник по въпросите на културата на посланика, проф. Найден Андреев – съветник на министъра на културата на България. Дълго време след края на спектакъла хората се редяха на опашка пред книгата с впечатления, за да изразят своите чувства и да поздравят артистите.
Голямата атракция в двете представления беше участието на руските танцьори. Така вторият спектакъл на ансамбъл „Българе” „България през вековете” се превърна в първата в историята българо-руска копродукция. България и Русия имат няколко проекта в областта на киното: “Опълченците на Шипка”, “Турски гамбит” и др., но никога до този момент не е правена копродукция на сценично произведение. Български и руски танцьори преведоха зрителите през четиринадесетвековната история на България. По особено внушителен и драматичен начин те пресъздадоха героизма на нашите деди, които заедно са проливали кръвта си, за да извоюват свободата, да спрат насилието, да възтържествува справедливостта. Руските танцьори в ролята на казаци в картината „Освобождение” бяха изключително атрактивни и внесоха неподправен колорит в спектакъла. Спектакълът беше представен на руски език, което го направи още по-разбираем и въздействащ за руската публика.
Ансамбъл „Българе” се върна от Русия с много впечетления, изпълнени с хубави емоции, за да се подготвят за предстоящото им заминаване за Америка, където им предстои ново голямо предизвикателство.

Американското турне
Американското турне на ансамбъла ще започне в началото на април и ще продължи около 12 дни.
На 11 април национален фолклорен ансамбъл “Българе” ще представи спектакъла “Това е България” на известното авеню Бродуей в зала “PETER NORTON SYMPHONY SPACE”.
На шоуто ще бъдат поканени известни българи като Тед Кочев – режисьор на първата част на филма “Рамбо” – “Първа кръв”, с участието на Силвестър Сталоун. Преди спектакъла ще бъде излъчен филм за приноса на България към света.
Освен в Ню Йорк концерти ще има и в Чикаго – на 4 април. Поради големият интерес билетите за спектакъла са изкупени и ансамбълът ще изнесе втори спектакъл в същият ден.
В Бостън „Българе” ще гостуват на 9 април в зала John Hancock Hall.
Във Вашингтон концертът ще е на 12 април. Своето присъствие са потвърдили посланик Лъчезар Петков и  бившия посланик на Америка в България- Сол Полански и др.

Ансамбъл „Българе” ще изпълнят спектакъла „Това е България”. В седем музикално-танцови картини, разказвачът-чужденец разкрива богатството и красотата на музиката, песните и танците от седемте етнографски области на България, а именно: Родопите, Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа и Тракия. Представлението запознава зрителя с историята, традициите, културата и несломимия дух на българския народ. До този момент творбата разплака и разсмя публиката в България и Европа, като навсякъде гастролите на ансамбъла се превърнаха в културното събитие и предизвикаха емоционални коментари както в медиите, така и в цялата общественост. Музиката  е уникална по своята същност. За първи път красотата на автентичния фолклор е подсилена от класически аранжимент и изпълнения на симфоничен оркестър. По своите мащаби и зрелищност той е без аналог в България.

Сподели в: