Градско земеделие – лекция и дискусия с вход свободен

Как да си направим комунална зеленчукова градина в градски условия

На 2 април, сряда, от 19.00 ч. в Социален център "Аделанте" ще се проведе въвеждаща лекция и дискусия на тема "Градско земеделие". Адресът на центъра е ул. "Гурко" 27 (сградата във вътрешния двор), София. Лектори ще бъдат Милош Джей от Белград и Никола Elameritni от Urban Farming – Sofia. Вход свободен – както винаги.

След презентацията ще последва дискусия и, ако все още не сте грабнали лопатата с цел да помогнете или пък ако не убити от скука, ви каним на скромен веган-коктейл с бяло вино и блага ракийка с цел набиране на средства за изграждането на градинка зад блока. За капак гостите ще получат по един скромен подарък от екипа на "Градско земеделие – София".

* * *
С индустриализацията на Европа през XIX и XX век урбанистичната среда на континента губи една от своите най-естествени характеристики: отглеждането на храна в границите на един град, откъсването на производството на пресни и свежи зеленчуци от населението/консуматорите и превръщането му в огромна индустриална ниша. София, Пловдив или Варна, макар и с леко закъснение, към средата на 50-те години на 20-ти век не се отличават по никакъв начин от разкъсването на връзката между производител и потребител, случващо се не само в България, а и на целия европейски континент. Тук не става въпрос за селата около градовете или населените места в още по-обширния кръг около центровете, а става въпрос за градинарството (подчертано) в самите градове: не за Казичене, Драгалевци или Нови хан, а за самата София. Ако искате даже – за самите жълти павета.

Основните теми, които ще бъдат изложени в презентацията, засягат организирането, създаването и поддържането на комунални градини в градски условия, хората, към която идеята на градското земеделие е насочена и желаещи да участват в нея, както и пряката промяна, която самоинициативните, комуналните сдружения, създадени около една градинка, успяват да постигнат в едно общество. Като основни примери ще бъдат дадени развитието на комуналните градини в Детройт, Берлин и Ню Йорк, както и ще се обяснят разликите между съществуващите вече практики в тези градове. София, разбира се, е друга важна точка от презентацията: засега само прохождаща, но културата на градското земеделие вече е намерила мястото си в няколко квартала на столицата.

Какво е градско земеделие? Не, не е отглеждане на пшеница или лимец в пределите на „Люлин“ или жънене с комбайн в безбрежието на „Надежда“, нито пък развеждане на стадо кротки овчици в Борисовата градина (макар че – защо не!). Градското земеделие е нещо много по-интимно. Нещо много по-свързано със земята, със самото растение, израстването, грижата за него и най-вече – с хората замесени в живота му.

Градското земеделие е въпрос, който трябва да си зададете: Възможно ли е? Има ли го? Трябва ли да бъде? Искам ли го? Или елементарното: абе вие луди ли сте!?

Сподели в: