"Градината на очакванията и отсрещната врата" на Кристин Димитрова

На 24 септември на книжния пазар излизат поетическите откровения на Кристин Димитрова, обединени в сборник със заглавие „Градината на очакванията и отсрещната врата“, чиято художествена визия лежи на съвестта на чудесната Яна Левиева.

Градината на очакванията и отсрещната врата“ включва най-последните стихотворни пристрастия на авторката, която има зад гърба си десет книги с поезия. Нейният поетически свят е населен с гърбави принцове и безработни пророци, с майстори на тишината и одухотворени сенки. Лириката й е непреднамерена, хладно светла и инвентивна – на моменти присяда, но само за да те усмихне малко по-късно.

БУДИЗЪМ ЗА ВСЕКИ ДЕН

Казват, че когато ученикът е готов,

учителят сам се появява.

Чаках, чаках да се появи учителят

и накрая сама станах учител.

Сега аз се появявам на учениците,

а те не са готови.

"ИГРАТА" също върши работа за тази (промоционална) цел:

ИГРАТА

Играехме на карти с Бог

и той цака попа ми с двойка.

– Ама Господи, според правилата

не може така – размахах аз

ветрилото си от карти.

– Тогава си измисли някакво

обяснение – отвърна той.

И раздаде наново.

Кристин Димитрова е сред утвърдените имена в съвременната българска литература. Носител е на девет национални награди за литература – пет за поезия, три за проза и една за превод. Чела е стихове в Европа, Америка и Китай; в барове, в библиотеки, на кораби, в театри, в кафенета, в университети, на литературни фестивали, в посолства, в замъци, на открито, в картинни галерии, по средата на конски манеж и в софийската централна баня по време на ремонта й. Приятелите на ИК „Колибри“ я познават и чрез романа й „Сабазий“.

Премиерата на книгата ще се състои на 10 октомври.

ИК "Колибри"

Корична цена: 12 лв.

Сподели в: