Готвачи показаха своите умения на международния фестивал "Шарена трапеза"

На 6 и 7 септември в с.Баня, община Панагюрище се проведе международен кулинарен фестивал “Шарена трапеза”. На него бяха представени не само традиционни ястия, приготвени от  кулинарки от гр. Ракитово, с. Баня, с. Бъта, с. Попинци, с. Елшица, но и няколко български ястия, приготвени от чуждестранни готвачи – шопска салата, кавърма, миш-маш.
Специално поканени на фестивала бяха майстор по карвинг  Мариян Костов, майстор-готвач Милка Русева, майстор-готвач Джут от Сирия, майстор-готвач Майкъл Джон от Англия и Хосе Луис-Руиз Комино от Испания. Своите кулинарни умения показаха и възпитаниците на Стопанска професионална гимназия “Атанас Буров”.

Мариян Костов не само демонстрира уменията си по карвинг, но и удиви всички с произведенията си, които приготви – диня – цвете и магаренце  върху диня, кошница с цветя и цвете върху тиква. Готвачът от Сирия се представи с приготвяне на  български миш–маш и “обърнато пилешко върху ориз”. Милка Русева приготви  "Кумско пиле “ и “Ципура”. Атрактивният Майки приготви “Шопска салата “ и “ Кавърма”, показвайки не само умения, но и любов към българските ястия. Хосе Камино от Испания демонстрира как се приготвя паеля с пилешко месо върху специални малки огнища с дърва.

Всички присъстващи имаха удоволствието да опитат вкусотиите от чуждестранните готвачи.

На фона на кръшни хора, много народни песни и танци се проведоха и два конкурса – детски конкурс за рисунка на тема “Рецептите на баба” и кулинарен конкурс за любители “Рецептите на баба”. Всички участници бяха наградени.

Сподели в: