Готварско училище преди Коледа: здравословните сладкиши

Kafene.bg | 14.12.16

Готварско училище преди Коледа: здравословните сладкиши
Началото на коледно-новогодишните празници ще отбележим с нови идеи и свежи предложения от Училища за готвене на „За Земята”. След известна пауза, отново сме на гости на Фермерски пазари Хранкооп. Този път ще проведем кулинарна работилница на съботния пазар на Римската стена и ще я посветим на десерти, сладки и курабии, с които да зарадваме хората около нас за празниците. Заедно ще забъркаме вкусни и здравословни сладкиши, и ще споделим идеи и техники за по-нетрадиционни коледни лакомства. Вторият курс oт поредицата ще организираме заедно с Хранкооп на пазара на Римската стена на 17-ти декември от 11 до 14 ч.

Наши гост-готвачи ще бъдат производители от Хранкооп, а голяма част от използваните продукти ще дойдат директно от фермерските пазари и с тяхна помощ ще приготвим вкусни и лесни коледни сладки. Ще научим кои са най-подходящите храни за зимните месеци, както и защо е важно да се храним със сезонна храна и да познаваме хората, които я произвеждат. Те ще ни разкажат за дългия път на храната и защо е добре да се стараем да го скъсим, като пазаруваме от малки местни производители.

С тази серия от тези курсове се надяваме още да подкрепим  малките фермери, които произвеждат храна по методи близо до естествените като по този начин се грижат не само за човешкото здраве, но и природата. Ще засегнем  проблемите и предизвикателствата, пред които ежедневно са изправени малките производители. Целим още да увеличим информираността за ползите от чиста и прясна храна и да засилим уважението и доверието между фермери и потребителите.

Ще научим още за многобройните ползи от късите вериги на доставка, при които се избягват посредниците между производители и клиенти. Ето само малка част от ползите за фермерите, за нас и околната среда. Производството на фермерски храни стимулира местната икономика и повишава доходите на земеделските производители, които получават по–справедливи цени за своя труд. Важен социален ефект от скъсения път на храната до клиента е, че обезлюдяването на селата се ограничава, а част от хората дори вече виждат смисъл в това да се върнат на село.

Училища за готвене – пътя на храната до нашата чиния, са практически курсове за готвене, част от дейностите по проект Училище за устойчиво развитие и активизъм на „За Земята” и Приятели на Земята Европа, който целят да насърчат неформални методи за екологично образование с особен акцент върху придобиването на практически умения и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.
 
реклама
Коментари 0 коментара

Име:    
E-mail: (Няма да се публикува)

Коментирай:


МИСЪЛ НА ДЕНЯ
  • Единственото щастие е стремежът ни напред.

    Емил Зола

АКЦЕНТИ
Copyright 2007 - 2017, Kafene.bg Сайтът е разработка и собственост на ABC Design & Communication
eXTReMe Tracker