„Господари на войната” – най-добър филм и режисьор на наградите Golden horse

Филмът „Господарите на войната” (The Warlords) на Питър Чан взе наградите за най-добър филм и най-добър режисьор на тазгодишните Golden Horse. Церемонията се проведе в Тайван миналата събота вечер, 6-ти декември.

Епосът на Чан беше фаворит тази година с дванадесет номинации, от които спечели три (вкл. за най-добри визуални ефекти). Вторият най-номиниран филм, тайванския блокбастър Cape No. 7, взе награди в категориите „Най-добра поддържаща роля”, „Най-добър саундтрак” и „Най-добра оригинална песен”. Останалите девет ключови награди бяха разпределени между различни филми на режисьори от Хонг Конг и Тайван.

«Господарите на войната» бе отличен и на тазгодишните издания на два престижни форума, провели се по-рано тази година:

Азиатски филмови награди 2008г.
Награда за най-добри визуални ефекти
Номинация на най-добър актьор (Джет Ли)
Номинация на най-добър оператор (Артър Вонг)
Номинация на най-добър режисъор (Питър Чан)
Номинация на най-добър монтаж (Вендерс Ли)
Номинация на най-добър филм

Хонгконгски филмови награди 2008г.
Награда на най-добър актьор (Джет Ли)
Награда на най-добър оператор (Артър Вонг)
Награда на най-добър режисъор (Питър Чан)
Наградана най-добър филм
Номинация на най-добър актьор (Анди Лау)

Филмът излиза по кината в България на 30 януари 2009г.

Зa продукцията

След успеха на екстравагантната романтика “Perhaps Love”, продуцентът Андре Морган и режисьорът и продуцент Питър Чан обединяват усилията си, за да ни поднесат епично-героичен филм с 40 млн щ.д. бюджет.
Филмът е вдъхновен от истинско събитие. На 26 юли 1870г. губернаторът Ма на китайската провинция Лиянзян е убит. Убиецът Дзиян Венксиян дори не се опитва да избяга и моментално е заловен. Императрица Цъ Си заповядва да се проведе разследване.
Режисьорът Питър Чан е заинтригуван от от историческите събития, взаимоотношенията „война – братство”.
“Господари на войната” е с участието на топ актьорите на Азия – Джет Ли, Анди Лау, Такеши Канеширо и талантливия режисьор и актриса Дзинлей Шу (“Confessions of Pain”).  Снимачният екип е също толкова вепчатляващ:  номинирания за „Оскар” дизайнер на костюмите Чунг Ман Йе (“Проклятието на златното цвете”), международно признатия екшън хореограф Чинг Сю-Тунг (“Герой”, “Dororo”, “Шаолински футбол”, “Проклятието на златното цвете”), и носителят на наградата за операторско майсторство от Хонгконгските филмови награди Артър Вонг.

Сподели в: