„Гордост и предразсъдъци“ – Джейн Остин

Дата на излизане: 5 декември 2012 г.
ISBN: 978-954-2962-13-7
Превод от английски: Снежана Милева
Обем: 344 с.
Корица: мека
Формат: 14 х 20 см.
Цена: 11,99 лв.

По време на Коледния панаир на книгата издателство „Апостроф“ зарадва любителите на непреходни теми с романа „Гордост и предразсъдъци“ от любимата на много поколения британска авторка Джейн Остин. Едва 22-годишна, тя пише романа „Първи впечатления“, който е отхвърлен безмилостно от издателите. Петнадесет години по-късно творбата излиза със заглавие „Гордост и предразсъдъци“ и се превръща в една от най-четените и значими книги на XIX век в Англия, и до днес си остава най-популярният и харесван роман на Джейн Остин. Макар и заел своето достойно място сред световните класически произведения, романът на Джейн Остин и днес звучи съвременно и интригуващо именно заради смелостта, с която е направена „дисекция“ на любовта. Сюжетът на „Гордост и придразсъдъци“ непрекъснато се преоткрива в цял свят – във филми, телевизионни адаптации и постановки. През 2005 г. излиза последната екранизация на романа под режисурата на Джо Райт, в която главните роли играят актьорите Джуди Денч, Кийра Найтли, Доналд Съдърланд и Едмънд Гуен.

„Всепризнат факт е, че всеки необвързан мъж, който има добро състояние, трябва да си намери съпруга“ – след това начало следва увлекателна и заплетена история, в която всеки преследва посвоему щастието. Темите за любовта, за брака по сметка, за конфликта родители – деца, и за свободата на избора са разгърнати така леко и завладяващо, с искрящо чувство за хумор и отличен диалог, че дори и съвременните взискателните читатели са покорени от историята за семейство Бенит и петте им дъщери, които трябва да бъдат успешно задомени.

Монотонният живот в английската провинция е прекъснат от появата на заможни ергени в съседство на скромното имение на семейство Бенит. Джейн и Елизабет, двете най-големи дъщери, имат възможност да си създадат първи впечатления от младите господа. Присъдата над господин Дарси е категорична – неговата гордост и надменност са нетърпими за ироничната и остроумна Елизабет. Множество перипетии и обрати обаче ще преобърнат представите на иначе проницателната Елизабет.

Редица нелеки въпроси поставя Джей Остин в своя роман – дали социалното неравноправие може да попречи на любовта, как да предпазиш себе си и близките от грешки, какво можеш да жертваш в преследването на личното си щастие във времена на условности и предразсъдъци. Интригуващият сюжет, забавните диалози и интересните ситуации правят от тази книга истински литературен шедьовър. Изящният стил, изтънченият английски хумор и превъзходният език разказват една красива романтична история, която не може да остави никой безучастен.

За Джейн Остин

Джейн Остин е английска писателка, родена на 16 декември 1775 г. в Стивънтън, Хемпшир. Втората дъщеря и предпоследно дете в семейството на Джордж Остин и съпругата му Касандра Лий. Израства в голямо семейство с шест братя и една сестра – Касандра, с която е много близка. Баща ѝ произхожда от стара кентска фамилия, а майка ѝ е дъщеря на дворяни от стар, но обеднял род.
Джейн Остин е един от най-ярките творци в английската литература от ХVІІІ в. За личността ѝ се знае сравнително малко, предимно от спомени на семейството и от оцеляла кореспонденция със сестра ѝ Касандра.
Романът ѝ „Разум и чувства“ печели огромна популярност. Други светоно известни творби на авторката са „Гордост и предразсъдъци“ и „Ема“.
Джейн Остин умира на 41-годишна възраст от неизвестна болест и е погребана в Уинчестър.

Сподели в: