"Гордея се с труда на моите родители" гостува в 90-то СОУ

Учениците от 90 СОУ "Ген. де Сан Мартин" в София днес, 31 май, взеха участие в четвъртото издание на инициативата
"Гордея се с труда на моите родитeли" 2016. За първи път програмата гостува "място" в училище. Близо 180 ученици имаха възможност да се включат в демо версия на Детски базар на професиите 2016 и да се запознаят отблизо с техните предизвикателства. Събитието беше открито от г-н Огнян Траянов, председател на Българската мрежа. След него директорът на гимназията, г-жа Емилия Иванова, привества организаторите, участниците в Базара, учениците и учитиелите като подчерта важността и възможността на професионалното ориентиране да се извършва в училище.

Г-жа Жюстин Томс – мениджър "Бизнес развитие" в уеб агенция ABC Design & Communication изнесе презентация и проведе беседа с гимназистите от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас на тема "IT професиите". Тя акцентира върху ранното професионално ориентиране и големите възможности, които тези професии предлагат за ученически стаж през ваканциите, работа от разстояние и непрекъснато професионално развитие в най-модерния и бързо развиващ се сектор в икономиката. Учениците задаваха въпроси, а най-активните получиха списанието "СтудентиТе – избери да учиш в България".

В Базара на професиите участваха с щандове: КонтурГлобал, Марица Изток 3, ТехноЛогика, Българска минногеоложка камара.

Time Heroes, Политехническият музей и Столичната библиотека представиха идеи за осмисляне на лятната ваканция чрез нови преживявания: доброволчество, участие в общи каузи, посещение на музеии лятно четене на книги.

“Като общество още не сме направили нужните усилия, за да ви улесним в професионалното ви ориентиране. Изборът на професия е изключително отговорен и за негови е нужна много информация, запознаване със спецификите на дадената работа и вдъхновение. С “Гордея се с труда на моите родители” се стремим да предоставим на младежите като вас възможността първо да направят свояизбор на професия, на която да се посветят, и едва след това да решат как и къде да се подготвят за нея”, каза в изказването си г-н Огнян Траянов.

В издание 2016 се очаква да се включат над 20 компании от цялата страна и да обхванат повече от 600 ученика, които ще се запознаят с над 110 професии от повечеот 15 секторa на икономиката.

Задължителният нов елемент на Програмата е разширяване наДетския базар на професиите, с който традиционно завършва проекта.Тази година базарът ще е цели два дни, на 26 и 27ноември 2016г., като ще бъде отворен с вход свободен за деца и младежи. За първи път ще бъдат презентирани и структурирани универсални представяния на различните професии, които да са полезни за професионално ориентиране на ученици, както и за учители и МОН.

Програмата очертава няколко тенденции: завръщане към онаследяването на професията, осмисляне на собствения труд от страна на служителите, разширяване на възможностите за ранно кариерно ориентиране.

Програмата “Гордея се с труда на моите родители” е отворена за всички представители на отговорния бизнес, които припознават ценностите й. Условията за включване може да намерите на сайта на Мрежата unglobalcompact.bg.

„Гордея се с труда на моите родители” е национална инициатива на българския бизнес, насочена към възраждане на труда като ценност и се провеждаот 2013 г. Със специално разработени програми и игри бизнеса показва на децата на своите служители защо трудът на родителите им е важен. Целите на програмата са да разкрие пред децата творческата страна на труда, да бъдат демистифицирани парите като ценност и да бъде ясно показано, че те са измерител на приноса на всеки трудещ се за създаването на крайния продукт или услуга. Днес изграждането на адекватна ценностна система е резултат не само на семейната и училищна среда, но и грижа на бизнеса, тъй като родителите са все по-ангажирани с живота на компаниите, в които работят.

Сподели в: