Голям филмов концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио през декември

На 3 декември, от 19:30 ч. в столичната зала "България" ще се състои голям филмов концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио. Концертът е наречен "Музикалните Оскари" и е в цикъла „Музиката на Америка“.

Всички пиеси в нея са носители на престижната награда на Американската филмова академия или са били номинирани за нея. В концерта са включени класически заглавия от „златната епоха“ на Холивуд – „Великолепната седморка“, „Лорънс Арабски“, „Старецът и морето“ и др.

Във втората част на вечерта ще прозвучи музика от по-новите филмови продукции „Вещиците от Истуик“, „Мисията“, „Доктор Дулитъл“ и др.

Премиерно ще бъде представена и музика от епизод 7 на сагата „Междузвездни войни“ – „Силата се пробужда“. За концерта ще гостува именитият американски диригент Ричард Кауфман, носител на награда „Грами“.

Цикълът „Музиката на Америка“ се организира за седма поредна година от агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на фондация „Америка за България“.

Ричард Кауфман отдава цялата си диригентска кариера на киното и телевизията. Още през 1984 г. той започва работа в музикалния отдел на „Метро Голдуин Майер Студиос“, а наскоро отбеляза 25-ия си сезон като главен диригент за филмови концерти на оркестъра „Пасифик Симфони“. Музикантът е дирижирал цикъла на Чикагския симфоничен оркестър „CSO at the Movies“.

През 1993 г. диригентът получава награда “Грами” в категорията „Най-добро инструментално изпълнение на популярна класика“ за своя запис с Нюрнбергския симфоничен оркестър. Той има и две номинации за „Еми“. Ричард Кауфман гостува често на големите симфонични оркестри в САЩ и в чужбина. Концертирал е с оркестрите на Кливланд, Сейнт Луис, Индианаполис, Юта, Сан Диего, Едмънтън, Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, RTE Concert Orchestra в Дъблин и др. След неговия дебют с Кралския шотландски национален оркестър през 2014 г., той представя в Шотландия още три концерта през сезон 2014-2015, и други два концерта през сезон 2015-2016.

Кауфман е дирижирал концерти с прочути артисти като Джон Денвър, Сър Джеймс Голуей, Крис Боти, Даяна Крол, Артуро Сандовал, Пати Остин, Мартин Шот, Арт Гарфънкъл и др.

Билетите за концерта на 3 декември са на цени от 20 до 50 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време на касата: понеделник – петък 9:30-13:30; 15:00-19:00 ч. Продажба online на www.ticketsbg.com.

В седмия сезон на цикъла „Музиката на Америка“ предстоят още концертите на харизматичния цигулар Гил Шахам на 30 януари 2017, и проектът „For Ella“ с участието на джаз-легендата Пати Остин на 17 май 2017.

За „Музиката на Америка“
„Музиката на Америка” е цикъл от концерти на Оркестъра на Класик ФМ радио, който бе създаден през 2010 г. от музикална агенция “Кантус Фирмус” и се финансира от фондация “Америка за България”. Проектът се наложи като успешна инициатива в музикалния живот на столицата. В него са гостували някои от най-изявените американски изпълнители – Джошуа Бел, Мидори, Глен Диктеров, Шломо Минц, Джон Маклафлин Уилямс, Пинкас Цукерман и др., които дадоха незабравими мигове на българската публика. Сред най-успешните събития в цикъла са концертите с филмова музика, както и проектите „Disney in Concert“ и „Pixar in concert“.

Сподели в: