Голямото кихотене“ в Столичен куклен театър“

На 18 март 2008 г., от 19.00 часа, в салон “Гурко” 14, Столичен Куклен Театър ще представи премиерното заглавие за възрастни “Голямото кихотене”. Автор на постановката е писателката и драматург Мария Станкова, носител на наградата на читателите в конкурса “ВИК”, за романа “Трикракото куче”. Режисьор на “Голямото кихотене” е Веселка Кунчева, а сценографията е на Мариета Голомехова.

Това е вторият реализиран проект на екипа Кунчева – Голомехова на сцената на Столичен Куклен Театър. Преди две години двете представиха пред софийската публика “Пинокио – забранено за деца” – отново спектакъл за възрастни. Към екипа също се присъединяват композитора Христо Намлиев и актьорите Мая Бежанска, Румен Гаванозов и Мариета Петрова.

Постановката се характеризира с гротескното виждане за глобализма, който обезличава съвременния човек. Санчо и Дулцинея са в очакване на Дон Кихот. Той не съществува. Той е символ на изгубената вяра в идеализма, духовната извисеност и желание за свобода. Някак по Бекет и те чакат своя Годо, който да ги накара да вярват. Който да им даде стимул да изживеят поредния ден. Който да ги освободи от оковите. Така минават дните на двамата герои, в очакване нещо да се случи с техния живот, с техните души. Докато чакат обаче се поддават на първичните си инстинкти, на желанията и нуждите си, които нямат нищо общо с духовното им развитие. А накрая не им остава нищо друго освен да включат телевизора, за поредния сапунен сериал.

Проектът “Голямото кихотене” е само част от реализираните спектакли на дуото Веселка Кунчева и Мариета Голомехова. Представленията им се отличават с оригинален и модерен прочит на драматургичния материал, както и с атрактивна и модерна сценография.

Сподели в: