Голо око наблюдава Вселената – изложба на Велизар Димчев

От 3 април до 7 май в Галерията за модерно изкуство УниКредит Студио ще бъде представена изложбата „Голо око“ на визуалния артист Велизар Димчев. Изложбата представя живописни платна, рисувани през последните месеци в Лондон, където художникът живее, работи и твори от близо година. Това са картини, вдъхновени от наблюдението на вселената, която човешкото око и познание могат да достигнат с телескопи като Хъбъл например. По-голямата част от тях са действително съществуващи или частично променени съзвездия, мъглявини, галактики и други.

Проектът се посвещава на големия български художник Кольо Карамфилов, който е един от откривателите на  Велизар Димчев.

Миналата година визуалният артист Велизар Димчев бе номиниран за най-престижното отличие за млади български творци – Награда за изкуство „Стоян Камбарев”. А неговата награда вече е реализирана – самостоятелната изложба „Голо око“ в УниКредит Студио.
                                                                                                                                          
Велизар Димчев бе забелязан от Фондация „Стоян Камбарев” и УниКредит Студио заради изключителната му креативност и силно развития му личен художествен начин на работа в широк спектър на изобразителното изкуство – живопис, графика, пластики, видео инсталации.

Велизар Димчев e роден в Пловдив, където завършва живопис  в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, а след това и магистърска степен в класа на проф. Андрей Даниел в Национална художествена академия. Бил е резидент на Cité Internationale des Arts, Париж през 2007 г.

Досега в работите на Велизар ясно различими са две основни линии на творчество, които осезаемо вълнуват младия автор. Едната е свързана с Franky,  измислен герой с геометризирана минималистична визия, ясно визуализиращa падението, стреса, капана  и глобалната схема. Втората му посока на работа е свързана с живописни портрети на популярни или измислени личности. В тези портрети отново го вълнуват социални и психологически деформации в душата на съвременния човек, изразени с ясна и почти гротескна мутация на физиономиите.

Повече за Галерията за модерно изкуство УниКредит Студио:

Това ще бъде десетата изложба в галерията, като за краткия период от откриването си в началото на 2012 г., тя стана предпочитано място от млади творци да представят съвременно изкуство. Галерията се намира в един от филиалите на УниКредит Булбанк в центъра на София, на ул. „Княз Александър 1“ 12 (срещу Телефонната палата) и е отворена за посетители, без вход.

Прочетете още:
"Кафе по италиански" – най-новата изложба в Галерия УниКредит Студио

Жив Google и човешки мозък – заедно в изложба на Галерия УниКредит Студио

Галерия за съвременно изкуство УниКредит Студио разкрива магията на театъра в нова изложба

Сподели в: