Голите стихове на Теодора Тотева

На 27 март беше премиерата на първата поетична книга на Теодора Тотева – „Голи стихове“, издадена от „Сиела“. Теодора е студентка по Журналистика в Софийски Унверситет „Св. Климент Охридски“ и съвместно със Столична библиотека, организира литературни четения под името „Благодатния четвъртък“. Премиерата се състоя в клуб „Алкохол“, който се напълни и не останаха свободни маси.

Дойдоха много колеги и приятели на поетесата, а семейството ѝ получи специална маса в близост до „сцената“. Калин Терзийски, който е редактор на книгата държа реч и разказа забавната история на тяхното познанство, курсовете по творческо писане, по време, на които Теди се е развила много и я поздрави за книгата.

Директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова отправи благодарности към Теодора относно литературните четения, които организира и изтъкна важността да се чете и пише смислена литература. Специален гост-четец на вечерта беше актьорът Леонид Йовчев, а Теодора сподели, че от дълго време е мечтала да чуе стиховете си с неговия глас. Различно е, когато чете актьор. И поведението му е друго и това си личи. Леонид и Теди се редуваха в четенето и постоянно прелитаха от стих на стих избрани на случаен принцип, като откриха, че това работи отлично. Когато книгата е добра, всичко работи отлично.

Музикалният съпровод беше от група "KREKHAUS", които много добре вписваха мелодии в стиховете, а в паузите между прочитите изпълниха няколко много добри парчета и публиката не успя да загуби интерес дори за миг. Теодора Тотева сподели, че дълго е мечтала да издаде стихосбирка, много е искала точно Калин Терзийски да ѝ бъде редактор и е много щастлива, че мечтата ѝ се сбъдва. Беше много трогателен момент и вероятно по някоя сълза се е стичала от очите на баба ѝ, от която Теди призна, че черпи вдъхновение. Друг такъв момент беше прочита на стихотвочението „Майка“, посветено на нейната собствена майка. Накрая Теди се настани удобно на един стол и пое дълбоко дъх, защото ѝ предстоеше дълго подписване на книжките, изрисувани от художника Момчил Доневски. Голяма тълпа се нареди на опашка пред поетесата, за да получи книга с автограф, а тя подписваше с широка усмивка. Теди призна, че с тези стихотворения се е разголила, а аз се надявам, че не всичко е показала, защото пътят ѝ в литературата тепърва предстои.

Ирен Петрова / Iren Folie

Снимките са от личния архив на Теодора Тотева, фотограф: Денислав Стойчев
1. Теодора Тотева
2. С Калин Терзийски
3. С Леонид Йовчев

Сподели в: