Големите любови на български царе, министри и авантюристи

Излезе третата книга на Венелин Митев от превърналата се в своеобразна авторска поредица за големите любови на известни български личности: "Големите любови на български царе, министри и авантюристи" (Книгомания, 2015).

Може да нямаме световноизветсни двойки като Ромео и Жулиета, Тристан и Изолда или Антоний и Клеопатра, нито омайни прелъстители като казанова и Дон Жуан. Владетелите от историята ни не постигат известността на Луи XIV, който имал безброй метреси, нито на Хенри VIII с неговите шест сватби. За съжаление съвсем малък брой от хроники и други източници са запазени до днес или пък важни документи са поверителни и изследователите нямат достъп до тях. Не знаем защо от общо 53-ма владетели на Първото и Второто царство ни е известно къде са погребани само шестима; защо почти всички ханове, князе и царе до времето Борис III умират при мистериозни обстоятелства – отровени, удушени, ослепени или от „тъмни чародейства“. Неизвестността поражда легенди, догадки и спекулации.

Българската история обаче е не по-малко интригуваща и Венелин Митев се опитва да подреди пъзела на липсващото с проследяване на документи, книги, писма, спомени на съвременници. Вече се е справял много успешно с представянето на големите любови на големите писатели, поети, артисти и музиканти ("Големите любови на български писатели и поети" и "Големите любови на български артисти, музиканти и художници"). Ето какво пише самият автор в предговора към новото издание с над 50 истории:

 „…в книгата си не търся евтини пикантерии. Идеята ми е да предложа интригуващ разказ, а не самоцелно сензационно четиво, дискредитиращо големите личности в родната ни история. В съдбите на хората, за които разказвам, са вплетени толкова много страсти и илюзии, възходи и падения, приключенски сюжети и внезапни драматични обрати, че просто не се налага да доизмислям и украсявам.“

Историите в книгата са обособени в четири части. Първата част представя няколко любопитни факта за царе и принцеси от Второто българско царство, втора част се отнася до „дворцови интриги и скандали след Освобождението“ – тук ще прочетете за майката на Фердинанд, за цар Борис III и Йоанна, за княз Кирил Преславски и др.

Последните две части са посветени на по-новата ни история: „Скандали с министри, генерали и партийни другари“ и „Истории за бунтари, шарлатани и фалшификатори“. Обхванат е не само един дълъг и богат на събития период, но и предоставящ колоритни и забележителни личности като Екатерина Каравелова, първия български милионер Кочо Хаджикалчев, Константин Величков, Стефан Стамболов, Александър Малинов – пет пъти е избиран за премиер на България, Атанас Буров, Тодор Живков, Вълко Червенков, министър Владимир Моллов и много други. Ще се изненадате и на любопитни факти, повод за гордост: първата жена в света, участвала в боен полет, е българка, както и коя е първата наша пътешественичка, чиято ръка е искана от не един принц и шейх.

Прочетете интервю с Венелин Митев за предишната му книга:
Венелин Митев: Разкривам големите любови на българските звезди, без да ги свалям от пиедестала

Сподели в: