Годишнини на Емил Чакъров, Херберт фон Караян и Димитър Христов отбелязва Новогодишния музикален фестивал на 20 декември

Със съдействието на БНТ, Новогодишният фестивал в НДК отбелязва 60 години от рождението на Емил Чакъров и 100 години от рождението на Херберт фон Караян с рубриката си „филм – концерт”. Записите са любезно предоставени от „Златния фонд” на БНТ.
Публиката ще има възможност да види на 20 декември от 19 часа в кино „Люмиер” запис „на живо” на „Реквием” от Дж. Верди. Концертът е от 3 януари 1987 и се е състоял в рамките на Новогодишния музикален фестивал, под диригетството на Чакъров, със солисти М.Френи, Е. Образцова, П. Дворски, Н. Гяуров, с участието на Фестивалния симфоничен оркестър и хор. Този запис ще бъде последван от Първа симфония от Брамс в изпълнение на Виенската фирхармония с диригент Караян – отново записан от БНТ на 9 март, 1983 от зала 1 на НДК.

На същата дата в зала 6, почитателите на творчеството на композитора Димитър Христов ще могат да чуят творби за соло арфа по повод неговия 75-ти рожден ден. Анна-Мария Равнополска ще изсвири за първи път като интеграл 24 етюда за соло арфа. Те са създадени от композитора в периода  от 2002 до 2007 в резултат на провокирания  интерес към арфата, по повод  докторската дисертация на Анна-Мария Равнополска “Арфата като колористичен инструмент в началото на ХХ век”.Произведенията са посветени на нея и тъй като поставят отделни технически проблеми, авторът ги нарича етюди.
Димитър Христов е всепризнат композитор, музикален теоретик, доктор на изкуствозаннието, педагог и обществен деец. Завършил е при проф. М. Големинов БДК (дн. ДМА "П. Владигеров"), бил е стипендиант на ЮНЕСКО, работил е в Института по музикознание/Институт за изкуствознание към БАН. Професор е ДМА, СУ "Св. Кл. Охридски", НБУ. Изнасял е лекции в редица университети в Германия, Франция, Швейцария, Швеция, Холандия, САЩ и Канада. Бил е главен редактор на списание "Българско музикознание" и издател на списание "Музика. Вчера. Днес" (от 1994). Димитър Христов е бил генерален секретар на международния съвет по музика към ЮНЕСКО в периода 1975­-1979 и е заемал ръководни постове в СБК. Автор е на произведения в различни жанрове: две опери, три симфонии, пиеси за симфоничен, струнен оркестър и камерно-инструментална, солова, ансамблова музика и др.  Д. Христов е носител на престижни международни и национални награди за композиция, последната от които е на Международната академия на изкуствата в Париж (1999). Автор е на теоретични трудове, статии, книги и учебници.

Сподели в: