Годишна награда "Българка на годината" 2014

На 25 февруари, от 14:00 ч. в НДК Държавна агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Република България ще обяви годишната награда "Българка на годината". Номинации бяха приемани до 18 януари 2015.

Това е шестото издание на "Българка на годината". Наградата носи името на Св. Злата Мъгленска, чиято памет всяка година се почита от Българската православна църква на 18 октомври. Нейният образ символизира традиционните добродетели на българката – красотата, твърдостта и волята в най-тежки ситуации, вкорененото в нея човешко достойнство.

Още за наградата:
За наградата се предлагат българки, живеещи извън родината, които със своята активна дейност са допринесли за: опазването на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света защитата на българското национално достойнство развитието на българските сдружения в чужбина (културни и професионални организации, училища, медии и др.) организирането на благотворителни акции и хуманитарни проекти, посветени на България популяризирането на българската култура, историческо наследство и традиции в съответните държави.

Номинациите се разглеждат от специално създадена комисия, която включва личности, доказали съпричастността си към темата за българите в чужбина. Съставът на комисията се утвърждава от председателя на ДАБЧ.

Място на събитието:
НДК, гр.София, пл. „България” № 1, ет.5, зала № 8

 

Сподели в: