Годишна изложба „Формат 30/30”

От 1 декември 2007 до 1 февруари 2008, галерия АСТРИ прави годишната си изложба „Формат 30/30”.

Традиционно тук излагат както големи имена на съвременното  изобразителното изкуство, така и съвсем млади и непознати на публиката талантливи художници от всички краища на България. Както всяка година участват автори от Франция, Австрия, Гърция, Сърбия, Япония, САЩ.

Ежегодно галерията дава награда за млад автор в областта на живописта. До сега тази награда е била присъждана от жури. Този път тя ще бъде дадена на младия художник, предизвикал големия зрителски интерес. Обявяването му ще стане при закриването на изложбата през февруари 2008.

За участие в експозицията изявиха желание 152 художника. След направената селекция ще вземат участие 135 автори, които са включени в издавания от галерията каталог на „Формат 30/30”.

Тази година е юбилейна и за двамата доайени на изложбата, родени  през 1927 година:
Илия Милков- едно име, знаково в съвременното ни изкуство, на което дължим голяма страница в историята на българската пейзажна живопис. Характерен е с особения си колоритен взрив, аристократичен и изящен, който присъства в платната на художника след 80-те години.
И другият юбиляр е австрийската художничка Сошана- съвременник и близка приятелка на Пикасо, Джакомети и Сикейрос. Честито и на двамата!

Художници, галеристи, дизайнери, приятели, помогнали с труда и съветите си работихме с душа и сърце за тази изложба и дадохме много от себе си. Надяваме се да го приемете с радост и удоволствие.

Сподели в: