Годишна изложба за живопис "Формат 30/30" ще развълнува посетителите

В онази далечна 2002 година, когато започна експеримента на галерия АСТРИ с Годишните изложби ФОРМАТ 30/30, целта ми беше създаване на устойчиво във времето културно събитие. Време и пространство, в което да могат да се показват произведенията на художници от различни поколения, направления и стилове в живописта. Единственият критерий, по който са били селектирани произведенията е бил способността им да вълнуват, а това предполага искреността на художника. Форматът 30/30 пък е функция на малкото изложбено пространство, с което разполага галерията, както и особеностите на времето, в което живеем.

Дванадесет годишната биография на изложбата е толкова многоцветна и съдържателна, както и всяка една експозиция по отделно;  разгръщайки малките каталози и брошури на ФОРМАТ 30/30 установявам невероятният брой художници, излагали своите платна тук. От млади и неизвестни творци, през зрелите поколения  до знакови и определящи тенденциите в съвременното българско изкуство художници.

И ако пристрастията на българската публика към ФОРМАТ 30/30 са обясними, то оценката, която изложбата е получавала при гостувания извън България е вече фактор, доказващ значимостта и  силата на създаваното в днешно време изкуство.

Изложбата ще бъде открита на 29 ноември 2013 и ще продължи до 23 януари 2014. Галерия АСТРИ се намира на ул. „Цар Самуил” 34 в София.

Сподели в: