Гледаме Съзнателно кино в интерактивна Кино кабина

Зрителят с бутон избира изхода от дадена ситуация във филма

От 8 до 18 септември, на входа на Морската градина във Варна, в специално създадена за целта мобилна Кино кабина, ще бъдат прожектиранин филми от новото Съзнателно кино.

Двойната премиера – на кабината и на филма – се пада на филма „Помисли!” (Think Тwice) на режисьора Мариета Печанска,

Зрителите – търсачи на силни усещания – ще се включат активно в сюжетната линия с решаващо натискане на бутон за избор на изход от дадена ситуация. За първи път в морската столица търсачите на арт усещания ще могат да се докоснат до тази уникална по рода си нова форма на интерактивно кино, която ще има своята световна премиера във Варна.

Филмът е реализация на проекта "Съзнателно кино – надграждане на традиционните форми на интерактивно кино” с автор и ръководител младата режисьорка Мариета Печанска и продуцент и оператор Петър Бонин.

"Това е първата стъпка на новото Съзнателно кино – това е киното на бъдещето. Днес, когато всички искат да участват активно, хората са готови за нещо повече, консуматорското общество вече залязва" – споделя Печанска. Тя определя стилистиката на филма като “ретро-футуризъм” и е съчетала елементи от нямото кино, комиксите, класически кино подходи, ярки цветове и модерна визия. Художествен директор на филма е Станилава Янакиева.

Прожекциите в Кино кабината ще бъдат безплатни – в нея ще може да влезе всеки, който поиска. Филмът е с продължителност  до 15 мин. и по време на прожекциите ще бъде спиран няколко пъти, за да постави зрителя пред изборите на главния герой.

В главната роля влиза Марин Маринов. Ще видим още Деси Тенекеджиева, Борис Касиков, както и актьорите от Варненския театър Михаил Мутафов и Даниела Викторова.

"Усещането да си първият, изправил се пред този иновативен проект, беше наистина вълнуващо – признава Марин Маринов. – Това е и моето първо кино участие.  Режисьорът Мариета Печанска направи цялосното ми преживяване на снимачната площадка незабравимо. Професионализмът, с който тя подходи към мен и целия екип, ме провокираха до такава степен , че дублите, които направехме, не бяха повече от  три или четири и всичко това стана благодарение на точната енергия и подход към всеки един от екипа."

Мобилната Кино кабина, в която ще са прожекциите на филма, създадена специално за проекта от студио „Пистолет.

След 18 септември Kино kабината ще тръгне на път – първо ще бъде поставена във варненските квартали Младост и Аспарухово, а след това авторите на проекта са готови да обиколят с нея и други градове у нас и в чужбина.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Варна чрез програмата "Варна – територия на творчество" в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019.

Сподели в: