Гледайте спектакъла Stereo (love) в Център за култура и дебат "Червената къща"

Един независим театрален проект на Весела Казакова и Елица Матеева
Текст: Елица Матеева и Весела Казакова, Режисура: Елица Матеева, Хореография: Красен Кръстев, Сценография и костюми: Александър Смолянов, Музика: Весела Казакова, Актьори: Весела Казакова, Вежен Велчовски и Богдан Казанджиев, Глас: Красен Кръстев, Клип: Junk Brothers, звук Shmidt Studio, Емилиян Гацов- Елби
С любезното съдействие на Фондация „МОСТ”, Национален център за театър и Киров консулт.

На спектакъла можете да се насладите на 22 декември (понеделник) от 20.00 ч. в Червена зала.  

270 минути в автобус, дървета, бензиностанции, къщи без прозорци, малко сняг – от закъснялата пролет, завои, мълчаливи пътници… залепена до прозореца. Тя рисуваше нещо с пръстите си и ми каза с топлото на очите си: “ ужасно е, когато…” и така докато пристигнем в един град, в един театър, за да си припомним и репетираме част от нашата първа среща на сцената – вече мечтаехме да напишем пиеса.
Два месеца по-късно. Тя разказваше история от живота си, може би най-важната – за майка си… стоях пред компютъра, наблюдавах я, пренареждах думите, скрити в електронна поща, думи, в които Тя и Аз никога няма да се повторим, защото истината за любовта убива само веднъж. След това “всичко се изтрива”, или може би не?
Stereolove е повече от театрален проект, повече от спектакъл. Stereolove е диагноза, завъртане до припадък, хипноза, състояние на лудост, любовта е проникнала във всяка клетка на тялото и те принуждава да бъдеш буден. Сладка болка целува слепоочията, стомаха, ръцете. Трепти и осъзнаваш, че си ЖИВ!
Stereolove е спектакъл за любовта, онази която ни се случва и другата, за която говорим, копнеем, сънуваме.
Stereolove е една история, пронизала всеки от нас.
И най-хубавото е: изборът да бъдем заедно въпреки трудностите, изпитанията, шегите на съдбата, заедно заради 50 минути любов. Това ни прави силни, добри и красиви.

И някак си съвсем на шега в онези часове, между съня и самотата, пронизах компютъра си, написах с големи букви “STEREO (LOVE)”, и думата “самота”…
След 24 часа паролата “имате поща” се посвети на новата ми кауза: “STEREO (LOVE)”. Весела допълни текста като зададе нова дума…

Една година по-късно знам, че “STEREO (LOVE)” е много повече от моя история.
Елица Матеева
”Какво звучи в ушите ви, когато обичате, но няма смисъл да го казвате? Какво звучи в ушите ви, когато танцувате и тичате по пясъка, защото думата „обичам те” изпълва целия ви живот, като огромна точка, която пулсира?
Това, което ще гледате е само фантазия. Сън, който не помним на сутринта. Има ли смисъл въобще да заспиваме?”
Весела Казакова

Красен Кръстев, хореограф
Красен пристигна от Лозана в един дъждовен ден. И влезе в стереото ни с лекота, с усмивка, като вълшебник. Превърна нощите в светлина, студените утрини в тропически плод, репетициите в хипноза. Три падащи тела в търсене на любовта, тела, които искат да се освободят от водовъртежа на чувствата, да ги прегазят с енергията на погледа, целувката, прегръдката…
Александър Смолянов, сценограф, костюмограф
Александър направи стереото ни космическо. Вмъкна актьорите в бялото, в чистото на любовта. Сля ги със света, с минутите на непознатото, когато искаш да почувстваш живота и да кажеш “обичам те!”. Днес пространството на Червената зала е друго, неповторимо, благодарение на Александър.

Весела Казакова, актриса, автор на драматургичен текст, композитор
Весела е перпето-мобили, елф, фатална жена, чувствителен артист, кислородът в проекта. Когато живее гори, когато работи те взривява. Без нея, стерето нямаше да се случи, защото Весела успя да намери хората, парите и средата за проекта.

Вежен Велчовски, актьор
Интелектуалният атом, парадоксалният фантазьор, темпераментен, изискващ… обръщащ хоризонтите на живеене в сънуване.

Богдан Казанджиев, актьор
Притихналият романтик, обичащ в мълчание. Раним по детски, очакващ любовта в “голямто синьо”, под острото на парещя пясък.

Спектакълът е участвал в Малък сезон в Театрална работилница Сфумато (2005), Международен театрален фестивал “Сцена на кръстопът”- Пловдив (2005); гостувал е също така и на “Йежи Гротовски и Томас Ричардс център”- Понтадера, Италия (2006) и е в специалната селекция на Международния фестивал Balkan Black Box – Берлин (2008).
Текстът Stereo (love) е номиниран на Националния конкурс за българска драматургия на името на “Иван Радоев”- Плевен 2005.
Представянето на “Stereo (love)” в “Червената къща” е част от проекта “Дебюти на границата”, осъществяван с подкрепата на Швейцарската културна програма в България.

На български език.
Продължителност: 50 мин.

Вход: 7/5 лв.

* * *

Вижте още:
НАТФИЗ организира благотворителен коледен концерт

Сподели в: