"Гласът на баща ми“ спечели голямата награда на кинофестивала в Адана

Адана е един от големите градове в централна южна Турция, разположен близо до границата със Сирия, на 60 километра от Средиземно море и само на 3 часа път до неземната Кападокия. Градът, световноизвестен с уникалния Адана кебап, е център на производството на памук, откъдето идва и наградата на фестивала – „Златен памук“. Но Адана е и градът на легендата на турското кино Йълмаз Гюней, носител на Златна палма от Кан с шедьовъра си „Път“ (1982).

Първото издание на кинофестивала в Адана е от 1969 година. Оттогава основната програма е посветена на новото турско кино. През последните години Адана е сериозен конкурент на фестивала в Анталия, който традиционно се провежда през октомври и е смятан за витрина на турското кино пред света. С прецизна селекция и със сериозен награден фонд Адана започва да измества значението на Анталия, изискваща филмите да са национална премиера, и все повече водещи турски режисьори предпочитат да се конкурират за добре подплатената финансово награда „Златен памук“.

От 5 години международната програма на фестивала се координира от Ахмет Бояджиоглу и Башак Емре, създателите на пътуващия „Фестивал на колела“ и лицата на промоцията на новото турско кино по света. Благодарение на техния топъл и личен подход павилионите на Турското кино на международните филмови пазари са най-гостоприатните и предпочитани места за срещи на професионалистите. Неслучайно сред гостите бяха представители на водещи кинофестивали по света и журналисти от елитни издания за кино. Като резултат тази година фестивалът организира за първи път „Адана Базар“ на новото турско кино, на който бяха представени 17 нови филма в незавършен вид.

Националният конкурс в Адана тази година включи 14 филма. 7-членно жури, предсетателствано от известния турски режисьор, живеещ в Италия, Ферзан Озпетек („Прозорецът отсреща“, „Харем соаре“), сред което се открояваха още актьорите Нежат Ишлер („Яйце“ на Семих Капланоглу, „Откраднати очи“ на Радослав Спасов) и Юргюл Йешилджей („На прага на Рая“ на Фатих Акин), и продуцентката Зейнеп Йозбатур Атакан („Имало едно време в Анадола“) раздаде над 15 награди. Голямата награда с парична премия от близо 160 000 евро отиде при „Гласът на баща ми“ на Орхан Ешкильой и Зейнел Доган, драма в контекста на турско-кюрдския конфликт. Авторите, както и други призьори и почетни гости, използваха трибуната на фестивала да призоват за мир в региона, в който ежедневно загиват войници от двете страни на границата.

Другите главни награди взеха „Сегашно време“ на Белмин Сьолемез (специална награда на името на Йълмъз Гюней), „Познаваш ме“ на Йънан Темелкюран (специална награда на журито) и „Наблюдателница“ на Пелин Ешмер (награда за режисура).

Големите фаворити Йешим Устаоглу („Араф – някъде по средата“) и Зеки Демиркубуз („Отвътре“) бяха отличени с актьорски награди за своите филми, но в професионалните среди остана впечатлението, че актуалният политически контекст измести изкуството на голямото кино.

Сподели в: