Гласът на Армения – Дживан Гаспарян ще изнесе уникален концерт у нас

Световноизвестният арменски музикант Дживан Гаспарян, прославил родината и най-вече нетрадиционния инструмент дудук по целия свят, ще стъпи на сцената на столичната зала "България" на 10 декември в 18:30 часа. Музикантът, който тази година отбелязва своя 80-годишен юбилей, ще засвири най-хубавите си мелодии в София пред президента на Република Армения Серж Саркисян и президента на Република България Георги Първанов. На тържествения концерт, организиран от Посолството на Република Армения в България и Жокер медиа, ще участва и мецосопраното Анна Майлян от Армения, а от българска страна – майсторът на кавала –  Теодосий Спасов. И двамата музиканти са сред участниците в интернационалния проект “Балкански коне” I и II, но никога досега не са свирили на една сцена.

Дживан Гаспарян беше за първи път в България преди 5 години. На концерт в същата зала той успя да разплаче публиката с нежните мелодии на дудука и сърцето си. Гаспарян е единственият арменец, номиниран за най-престижната музикална награда Грами – през 2007 г. Многократно работи и участва в проектите на редица световни музиканти, като Peter Gabriel, Brian May, Lionel Richie, Sting и други, а със сънародника си Борис Гребеншчиков работи над албума “Сестра Хаос”. Музиката му е включена в над 17 световни филмови продукции, сред които “Гладиатор”, “Последното изкушение на Христос”, “Доктор Живаго” и други. Носител е на четири златни медала от Световни фестивали на ЮНЕСКО, а от 1973 г. е народен артист на Армения. Почитан и обичан от собствения си народ, изпълнителят разнася арменския фолклор по всички краища на света заедо с “ Кронос Квартет”.

В момента маестро Гаспарян е професор по музика в Ереванския университет, което не пречи често да го виждаме на сцена с Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис, Виенската филхармония, Симфоничния оркестър на Ереван и на концерти, организирани от Световния музикален институт в Ню Йорк. През 2002 г. “Гласът на Армения” получава наградата WOMEX (World Music Expo) в Есен (Германия) измежду 1800 музиканти от 78 страни.

За концерта на Дживан Гаспарян в София на 10 декември организаторите вече са пуснали ограничен брой билети в продажба, в Билетния център на НДК и на касите на зала "България".

Сподели в: