„Гласът, който моли Бога за България” – прожекция на филм за Борис Христов

На  10 юни, 19.00 ч., в  Дома на киното, бул. Екзарх Йосиф 37, ще бъде прожектиран документалният филм "Гласът, който моли Бога за България” –  посветен на 100-годишнината от рождението на Борис Христов.

Режисьор: Росен Елезов
Сценаристи: Невена Коралова, Петя Тетевенска
Оператор: Пламен Герасимов
Монтаж: Цветослав Юруков
Звук: Пламен Кацарски
Продуцент: БНТ

Документален, 70 мин.

По случай 100-годишнината от рождението на великия оперен бас Борис Христов, Българската национална телевизия засне документален филм, посветен на прочутия в цял свят българин.

Сценаристите на филма Невена Коралова и Петя Тетевенска дават нов поглед към живота на големия оперен певец, който е изпълнен с редица превратности. Невена Коларова е дългогодишен ръководител на Редакция „Класическа музика” в БНТ. Тя е имала две срещи с него, но последното ѝ интервю с Борис Христов, дълго време не вижда бял свят. Той дава интервюто при последното си идване в България, преди да се разболее тежко. В него казва много лични неща, несподеляни до онзи момент, заради които интервюто е било „арестувано” през 1985 година и излъчено едва след промените от 10 ноември.

Зрителите ще видят един драматичен разказ за оперната легенда и уникални кадри, с които само Националната телевизия разполага. Както и непоказван личен архив на неговия поклонник и близък приятел – актьора от Старозагорския театър Нино Луканов. Пред зрителите на филма ще бъдат разкрити и архивите на Държавна сигурност, която е следила Борис Христов. Агенти са претърсвали кореспонденцията с най-близките му хора в България и дори са направили опит да го вербуват, давайки на този гениален артист псевдоним „Гарибалди". Благодарение на Комисията по досиетата екипът на филма успя да прочете и заснеме оригинала на досието.

Сподели в: