„Глаголица и прабългарски руни“ на Павлин Петров гостува в Шумен

Художникът Павлин Петров ще представи колекция от прабългарски рунически знаци и глаголица в изложба по проекта „Шумен – живият град“, който е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019.

В творбите на Петров са използвани различни материали като текстил, метал, керамика, кожа и дърво. По този начин знаците оживяват и се превръщат в красиви, внушителни и убедителни аргументи в полза на родолюбието и родопоклонничеството.

Официалното откриване ще се състои на 8 април в Художествената галерия „Елена Карамихайлова” от 18:00 ч. със специалното присъствие на автора. Входът е свободен.

„Моите творби, особено тези от пътуващата ми изложба „ГЛАГОЛИЦА И ПРАБЪЛГАРСКИ РУНИ“, често са определяни като нагледен урок по родолюбие. За мен те са един онагледен повод и причина да се гордеем, че сме българи. Защото народ, който познава и почита своята писменост и култура, ще пребъде във времето и ще има едно достойно и светло бъдеще!“, каза Петров.

Това е четвъртата изложба, посветена на българската писменост. Всички желаещи са добре дошли да се насладят на картините, които ще са изложени до 21 април.

За Павлин Петров и „Глаголица и прабългарски руни“
Павлин е роден в Русе преди 37 години, по-късно живее в Плачковци, Трявна и Габрово.
През 2008 година Петров създава своя първи творчески цикъл със заглавие „ГЛАГОЛИЦА И ПРАБЪЛГАРСКИ РУНИ”. Изложбата пътува под патронажа на Международна асоциация за българско изкуство по света /МАБИС/
С времето изложбата се превръща в своеобразна визитна картичка на художника. Творбите, включени в нея, са били експонирани на много емблематични за културата и изкуството места в страната. След тяхното представяне в Аулата на Софийската духовна семинария и Информационния център на Европейския съюз в България, през 2010 година те бяха подредени в Министерството на образованието, младежта и спорта.
„ГЛАГОЛИЦА“ е единствената самостоятелна авторска изложба от колекциите на Министерството на външните работи на Република България, която пътува по света като посланик на българщината.
За „Шумен – живият град“
„Шумен – живият град“ е проект по Оперативна програма „Регионално развитие“ на ЕС и се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

По проекта за 2013 г. са планирани изложби, концерти, семинари, дебати, улични постановки и много други културни активности, които имат за цел да утвърдят града и региона като център на духовността, знанието и творчеството.

Обединяващото звено на всички тези събития е темата за българската писменост, а шуменци ще бъдат провокирани и лично въвлечени в тях. Това ще подпомогне развитието на артистичните заложби на местното население и интегрирането му в културния живот на Европейския съюз.

Сподели в: