Глаголицата в две изложби по случай Деня на народните будители

Две изложби ще отбележат празника на българските будители – 1 ноември. Експозицията в София ще бъде достъпна само с покани, а в Пловдив ще бъде с вход свободен.

По случай 1 ноември – Ден на българските будители в София и Пловдив се организира изложба за глаголицата. Автор на картините е Павлин Петров, председател на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7).

София
 На 1-ви номеври от 18.30 ч. Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7) и Културният институт към Министъра на външните работи ще открият изложбата "Глаголица" в Министерството на външните работи, София. Ще приветстват гости от дипломатическия корпус у нас, държавни и правителствени институции, български и чуждестранни компании и културни организации, учени и изследователи. Достъпът до изложбата ще бъде само с покани. След показването й тук, със съдействието на Държавния културен институт, експозицията ще бъде излагана в чужбина, представяйки България и нейното културно наследство.

Пловдив
Съюзът на пловдивските художници ще покаже картини от първата изложба на художника на тази тема – „Глаголица и прабългарски руни”. Откриването ще бъде на 2-ри ноември 2010 г от 18 ч. в изложбената зала на ДПХ на ул.” Гладстон” 32 и ще остане там до 27 ноември.

Входът е свободен. Преди това изложбата е била показвана в Софийската духовна семинария през 2008 г., Информационния център към представителството на Европейската комисия в България през 2009 г. и Министерството на образованието, младежта и науката, през 2010г., по случай празника 24 май.

Картините и в двете изложби представят по самобитен начин символите от първата българска писменост и връщат към корените на българския род. В тях успешно се съчетават многообразие от материали като кожа, текстил, дърво, метал, керамика. В тях освен азбуката глаголица, могат да се видят и символи, използвани от древните българи, монограмите на кан Аспарух и кан Кубрат.

„Изкуството е един от начините да се запази историята жива”, казва Павлин Петров. „Глаголицата е част от нашето уникално културно наследство, която носи дълбок духовен заряд в себе си. Бих искал той да достигне до сърцата на всички българи, а също така да покажем и на света частица от безценното ни минало.”

Сподели в: