„Герои“ от Джо Абъркромби

На 22 юли 2013 г. „Колибри“ издава нов роман от безподобния литературен бунтар Джо Абъркромби – романът „Герои“ е реверанс към феновете на фентъзи жанра в България!

В „Герои“ (превод: Александър Ганчев, стр. 592, цена 20 лв.) се вихри коварна война за установяване на контрол над Севера, който сега има нов крал и нови порядки. В течение на три дни ставаме свидетели на премеждията на шест души, представители на двете враждуващи страни, чиито лични истории се развиват на фона на интриги, амбиции, предателства и гневно употребени двуостри оръжия. Оказва се, че никой не е нито само страхливец, нито само герой – всичко зависи от това как ще се стекат обстоятелствата!

Джо Абъркромби е британец, роден на 31 декември 1974 г. Завършва Кралското училище в Ланкастър и психология в Манчестърския университет. Неизтощимото му въображение и богатството на световете, които изгражда, отрежда на произведенията му неприкосновено място сред най-добрите образци във фентъзи жанра. Българската публика вече познава неговата трилогия „Първият закон“ – епичната сага, разгърната с устрем и лекота, светкавично покорява читатели и критика в цял свят.

Книгата

Героите стоят на безсмислена стража над долината на Осранг и никой не знае, а и нехае, нито кой ги е поставил там, нито колко отдавна, нито защо. Под тях били погребани героите от старите времена, казват някои. Но сега времената са други, Северът има нов крал и нови порядки. Дау Черния, Защитника на Севера, човек, затрил повече народ от зимата и с репутация по-черна от тази на чумата, иска Героите на всяка цена. А той не е човек, склонен на отстъпки. Преди шест години, когато изкачи планини от трупове и преплува реки от кръв, за да седне на стола на Скарлинг, не би отстъпил и педя от Севера, няма да го направи и днес. За цял хълм и дума да не става.
Непретенциозният хълм с каменния кръг на върха е ключът към долината и пътя за Карлеон – ключът към бързото приключване на войната в Севера. Висшият съвет е нетърпелив, все пак от войната има полза до момента, в който не се намери по-евтина алтернатива. И заповедта е ясна – с всички сили към Карлеон, през долината на Осранг, покрай някакво незначително възвишение, наречено Героите.
За Бремър дан Горст не е важно колко стръмен е склонът към изкуплението на грешките от миналото – ще го изкачи какъвто е. За него не е от значение колко кръв ще пролее, пък било то и собствена, по обратния път нагоре. За последния доблестен мъж в Севера няма път нито нагоре, нито назад. След един цял живот, прекаран в битки и сражения, той помни едно: избираш главатар, държиш се за момчетата в дузината и свършваш каквото ти е наредено – така е редно. Да удържи някакъв хълм няма да му върне пропилените младини, няма да изтрие спомените за онези, които са обратно при пръстта, но Кърнден Гушата ще постъпи както е редно.
Никой не е нито само страхливец, нито само герой – всичко зависи от това как ще се стекат обстоятелствата.

Авторът

С богатството и пълнокръвието на света, който изгражда, с ярките герои, смел език и майсторски развит сюжет Абъркромби е автор, който ще стои достойно в домашната библиотека до Дж. Р. Р. Мартин, Стивън Ериксън, Брандън Сандерсън.

Сподели в: