Германец превръща полутоновете в картини

Съвместната изложба на Йоахим Хирлинг и Велин Динев – "Звукопространство" ще се състои в галерия "Червената точка" и ще продължи 20 дни – от 3 до 23 февруари.

Германецът Йоахим Хирлинг, когото ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА представя заедно с българския художник Велин Динев, започва търсенията си от факта, че Джими Хендрикс е „виждал“ музиката си в цветове.

Платнатана Йоахим представляват закодирани акорди, подчинени на теорията за съответствието между тон и цвят. Той намира съответния цвят на определен тон или полутон от октавата и го разработва визуално, варирайки в няколко стъпки нагоре и надолу по октавата, съответно от палитрата на цвета. С 12 от картините, които са рисувани специално за изложбата, Йоахим Хирлинг е разработил полутоновете в съответен на тях цвят, постигайки игра на въображението.

От своя страна българският автор Велин Диневсе представяс пространствени хармонии в експресивни платна, едновременно ярки и нежни. Интересен при него е контрастът между деликатността, с която наблюдава света и експресивността на отсечени линии и плътни тонове, които използва. Платната на Велин са подчинени на строга архитектоничност и артистична логика, която в крайна сметка е общото между двамата автори.

Велин Динев е художник с творчески успехи в областта на батика и живописта и с множество самостоятелни изяви в продължение на повече от 40 години. Роден през 1938 г. в живописното градче Нова Загора, през 1970 г. Велин завършва Националната художествена академия в София,  специалност "Текстил" при професор Марин Върбанов. През 80-те години разработва основно техниката батик, представяйки свои произведения в редица самостоятелни изложби в Сливен, Габрово и София. По това време взима участие Биеналето на приложните изкуства в град Ерфурт, Германия, а през годините участва в множество общи изложби живопис в Словакия, Букурещ, Берлин, Будапеща, Париж и Лондон.  През последното десетилетие намира предизвикателство в акрилната техника и поставя редица самостоятелни изложби в Сливен, където живее и твори. Член е на СБХ, а дълги години е преподавател в Художествената гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен. Негови творби са притежание на колекционери от Германия, Франция, САЩ, Англия, Австрия, Русия и Китай.

Йоахим Хирлинг се изразява чрез разнообразни техники и средства като живопис, графика, инсталации, фотография, пърформанс и дори импровизирана музика. Роден е през 1963 в Германия, Щаринген край езерото Констанц. През 1996 завършва живопис в Държавната академия за изящни изкуства“ в гр. Карлсруе, придобивайки отличието за майсторски умения „Meisterschüler“ при проф. Макс Герд Камински. Същата година успява да спечели годишната стипендия на Немската академия на науките „DAAD“ за следване в „R.O.C.“ и завършва Националния институт по изкуствата в Тайпе, Тайван, при проф Li Yi-Hong. В творческия си път има редица самостоятелни изяви и участие в общи проекти в Германия и чужбина. Има десетки откупки от галерии и институции в Карсруе, където живее и работи активно от 1999 до 2013 година. Основоположник е на продуцентската галерия „POLY e.V“ в Карлсруе и е сподвижник на проекти като Международна платформа на изкуствата „UND#1 – 7“, Общност на ателиетата „V12“ и „Die Pseydologen“ – платформа за експериментална музика и соло импровизация. В България за първи път се представя в галерия Червената точка.

ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА
ул. Дякон Игнатий 19, София, 1000

Сподели в: