Гергана Турийска издаде първата си книга

Дебютната стихосбирка на Гергана Турийска „Слон, мухи и разни работи” е вече факт. Книгата включва специално селектирани стихотворения, както и  най-поетичните й текстове на песни – „Ти” и „Не мога” (Нина Николина). Книгата предлага един закачлив поглед към света, без да има претенция за сурова поетичност. Уводът е написан с голямо внимание от нейния колега и добър приятел Ивайло Вълчев.

Ето малко от това, което той казва за нея:
„Да си дресьор на думи е интересно занимание. И много трудно. Намираш ги, хващаш ги – едни такива диви, рошави и започваш да ги учиш на разни работи – да означават нещо, да причиняват нещо, да милват, да болят…  А Гергана Турийска определено знае всичко това. Думите я интригуват отдавна, тя е прекарала толкова време наблюдавайки ги и изучавайки техните странни привички, че те вече сами идват в ръцете й и с интерес очакват какво ще ги накара да направят този път.”

"Слон, мухи и разни работи" е малка книжка с огромна душа, която за пореден път доказва, че размера няма значение, важно е съдържанието. Стихосбирката излиза в ограничен тираж и може да бъде намерена на онези места, на които отиваш, за да потърсиш нещо специално за себе си, каквито са Арт-магазините в София и в Пловдив.

Гергана Турийска е автор на едни от най-актуалните и запомнящи се текстове на български песни. Нейното име стои зад заглавията „Ти” и ”Не мога” на Нина Николина, „Чуваш ли ме” на Графа и Мария Илиева (в съавторство с Графа) и мн. др. В предстоящият албум на група ТЕ и Преслава Пейчева половината от текстовете са нейни.

През 2001 г. Гергана започва да се занимава с писане на текстове, като едни от първите й неща са за дебютния албум на Мария Илиева „Лунен сън”. Често нейното име стои до тези на най-популярните български композитори като Мага, Графа, Ясен Велчев и др. Последният успешен проект, в който Гергана взима участие е албумът на Тома, където три от текстовете са нейни, включително и дебютният му сингъл „Герой”.

* * *

Научете повече за текста й на песента "Всеки ден"

Сподели в: