Георги Черкин с нов аранжимент на „Турски марш“ от Моцарт

Нов аранжимент на прочутия „Турски марш“ от Моцарт ще бъде изпълнен на последният концерт от серията „Концертмайсторите“ в програмата на Европейския музикален фестивал 2013. Събитието е на 7 юни в зала „България“ с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Григор Паликаров. Специално за този концерт Черкин подготвя оркестрацията за пиано и оркестър на моцартовия шедьовър. Освен Rondo alla turca из клавирната соната №11, както е оригиналното заглавие на „Турския марш“, пианистът ще изпълни също и Концерт за пиано и оркестър №17 от Моцарт.

Пианистът Георги Черкин вече от доста време се занимава активно и с оркестрация и композиране. Първите му опити в тази сфера са още от ученическите му години, но повече като хоби. През 2008 г. получава няколко поръчки и успешно направените оркестрации са качени в YouTube. През 2010 г. Георги Черкин направи свои оркестрации на 3 от най-харесваните класически произведения – Лунната соната и Fur Elise от Бетовен и „Годишните времена“ от Чайковски. Концертът, представен в поредицата „Концертмайсторите“, предизвика небивал интерес в музикалния живот на столицата.

„Европейски музикален фестивал“ 2013 е част от календара на Културните събития на Столичната община и се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата – 2019 г. Като част от програмата на фестивала присъства и серията „Концертмайсторите“, подкрепена от програма „Култура“ на Столичната община.

Билети за концертите от Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.

Сподели в: