Георги Хорозов и Д-р Маргарита Чутуркова ви канят на представяне на книгите си

На 14.04 от 18,00 ч.в зала 1 на СУ „ Св. Климент Охридски” издателство Сиела ви кани на представяне на книгата "Свободата на словото и нейните граници" на Маргарита Чутуркова. Водещ Александър Кашъмов

„Според Светото писание, Бог на шест пъти с думи, със слово е сътворил света. Добре е, че тогава е нямало цензори и Наказателен кодекс. Ако имаше такива законодатели като нас, още щеше да е мрак“…

В книгата „Свободата на словото и нейните границид-р Маргарита Чутуркова недвусмислено показва, че след 21 години демокрация в България заплахите, физическата разправа, случаите на изземвания на вестници и убийствата продължават да са основен аргумент в обществените отношения срещу свободното журналистическо слово. Страшното е, че те освен от криминалните, тръгват и от политическите среди. За това говорят дадените в книгата примери с „Опасните новини“, делото срещу германския журналист Юрген Рот, убийството на автора на романизирани истории от подземния свят Георги Стоев, падането на предаването „В десетката“ на журналиста Иво Инджев, убийството на бившия радиоводещ Борис Цанков и т. н.
Другата опасна тенденция, анализирана в книгата, е, ситуацията на „желаната несвобода“, която силно присъства сред българския медиен пейзаж. Все още се намират журналисти готови да пресъздават българската реалност според Директивите на централата – национален продуцент на истината. А алтарнативните гласове идват най-вече онлайн, стига да не бъдат заглушени от чуковете.

Посланието на авторката: „Ако ти дадат разчертана хартия, пиши накриво“.
Повече за книгата и интелектуалните търсения на авторката могат да бъдат прочетени в сайта й mchoutourkova.com/freedom.

На 15.04 от 19.00 ч.Издателство Сиела ви кани в литературен клуб Spirt and Spirit на премиера на стихосбирката "Летящо тяло извън времето" от Георги Хорозов.

Кафе-бар Timeless, Клуб на архитекта ,ул.Кракра 11

Книгата се издава в лимитиран тираж от 888 броя, лично номерирани от автора.

Видях две дири.
От калните чипици на Времето.
То спря и пи две бири
на крак във кръчмата "При бремето".
Плати с парче от себе си
и каза: "Аз съм Времето".
Кръчмарят беше силен мъж
и бавно го изхвърли през прозореца.
Изсипа в канче спирт от ръж
и пи дълбоко.
Беше Коледа…

Поетичният том „ Летящо тяло извън времето” на Георги Хорозов е аристократичното завръщане на Своя автор към младостта, но под триумфалната арка на преодолените страхове. Едно укрепване на дървения кей на собственото цялостно същество и съществуване.
Отказал суетната оргия на издаването на книгата преди 30 години, днес авторът с мъдра категоричност отказва подробности около личността си. Време е българската литература да се освободи от игото на своите автори, е краткото му верую. Поради крехкостта на човешкия живот, думите са единствената ни подарена вечност, твърди той.

Сподели в: