Георги Петров: Все повече оперни певци изваждат красотата на операта сред широката публика

Георги Петров притежава уникален плътен и в същото време звънлив тембър, който трудно може да сбъркате. Той е тенор, който не спира да се развива и достига най-високото майсторство и качество в оперното пеене. Завладява със силна харизма, неповторимо излъчване и витална енергия, която предава непосредствено на публиката. Георги завършва магистратура по Оперно пеене в НБУ и има бакалавърска степен по специалност Музикален театър в НАТФИЗ. Участник е в редица майсторски класове на именити български и международни преподаватели. Той има опит на световни и български сцени в редица самостоятелни концерти  и оперни проекти в Австрия, Германия, Холандия, Франция, Швейцария, Италия, Обединените Арабски Емирства и др..

От началото на 2009 година е член на популярното трио тенориУникалните гласове” (The Unique Voices), които завладяват публиката на най-престижните сцени в България, а също и световните сцени в САЩ (Бродуей – Ню Йорк, Вашингтон, Чикаго, Детройт), Канада (Торонто, Монреал), Русия (Москва, Нижний Новгород), Германия, Румъния, Естония и др. Георги и тримата тенори са участници в много различни значими обществени събития, престижни концерти, официални празници, корпоративни мероприятия и елитни тържества. В техния репертоар може да срещнете класически арии и канцонети, руски песни, български песни, евъргрийни, популярни песни в различни стилове – рок, поп, джаз, латино и др.

Преди да се отдаде на музиката, Георги завършва и професионалната гимназия по Ветеринарна медицина в Ст. Загора. Той има силен характер и е динамична натура, която успява да случва нещата тук и сега. Спортен тип е, скачал с парашут и карал безмоторен самолет. Обича руската литература, котките, арабските жребци и вдъхновяващите хора с дълбока душевност.

Тук може да чуете изпълнение на Георги Петров – Nessun Dorma.

Защо избра да се занимаваш с опера, а не с популярна съвременна музика? Какво те привлече в класическата музика?

Имам любими неща, както от класическата, така и от популярната музика. Получават се страхотни попадения от симбиозата между двете. Класиката ми харесва, когато нещо направено с много труд, звучи непринудено и непретенциозно, същевременно съвършено, "нечовешки". В популярната музика ми харесват артистите с богата душевност и неподправена емоция. Аз се опитвам да съчетавам най-доброто между тях.

Елитарно изкуство ли е операта днес и променила ли е ролята си в сравнение с миналото?

Появата на операта и белкантото са едно от най-големите постижения на човечеството в стремежа му да се доближи до божественото съвършенство. Това е най-висшата степен на добиване на максималната красота, мощ и въздействие на човешкия глас по естествен начин. Да, операта е елитарно изкуство и днес. Много често дори и в наши дни посещението на опера е демонстрация на социален и културен статус и място, където можеш да срещнеш високопоставени хора от елита. В същото време изпълнители като Павароти, както и много други проекти днес изваждат красотата на оперните гласове извън оперните театри и ги правят достъпни и популярни сред доста по-широка публика, дори съчетават опера и други стилове.

Какво е нужно за да станеш добър певец
? Какви таланти, умения трябва да има човек и какво трябва да се учи да преодолява?

За да стане добър певец човек трябва да има музикалност, красив глас, душа и огромно желание и вдъхновение да пее. Човек трябва да се учи на търпение, толерантност и вяра. Трябва да преодолява всички пречки.

Кога разбира един изпълнител, че е успял? Възможни ли е певците, артистите, музикантите да постигнат реализация в България?

Един изпълнител е успял, когато провокира, вълнува, вдъхновява. Реализацията е възможна навсякъде. Всеки изпълнител има нужда да измине своя път.

Какво те вдъхновява? Кои неща в действителността, в която живеем не ти харесват и намираш ли начин да им се противопоставиш?

Вдъхновява ме всичко красиво и истинско. В днешния свят не ми харесва, че хората все по-малко имат собствени мисли и чувства. Насърчавам красотата, автентичността, добродетелите.
 
Какво ти предстои – кога е най-близкият ти концер
т?
На 17 октомври (четвъртък) от 19 ч. В Съюза на българските композитори ( ул. Иван Вазов 2, до Народния театър) с репертоар от популярни канцонети и класически оперни арии. Входът за двама – 10 лв.

Сподели в: