Георги Илиев и романът "Градът на кучетата"

„Градът на кучетата“ от Георги Илиев е първият роман от поредицата „HOLY FOOL“. Една и съща жена загива в Калифорния и в София. Разследването на нейния живот води американеца Гордън Шел от кабинетите на министри до калта на крайградските гета.
Следващият роман „Царят на гъдела“ следва живота на героите в Холивуд.

"Градът на кучетата" е новата книга на Георги Илиев, която той ще представи на 11 март (четвъртък) в галерия Кръг +, от 18.30 часа. Премиерата ще бъде със специалното участие на Андрей Баташов.

Животът и смъртта на господин Илиев
от Георги Илиев
Когато прочетеш тази книга, обезателно ще се опиташ да намериш и друга от същия автор. И наистина ще бъдеш изненадан от откритието си, че това е неговата първа книга. (Ако не броим издадената на английски критическа антология „Класически монолози от Есхил до Бърнард Шоу”, написана в съавторство с Леон Кац, „Applause books”, 2003).

В първия си роман 33-годишният Георги Илиев разказва историята на човек, който тръгва от страна, напомняща България, обикаля света, участва в криминални, политически и сексуални приключения. Постига холивудска кариера, а след разрушаването на Лос Анжелис в гражданска война се връща в родината си, за да опознае човека и по софрите на елита, и в брака, и в старостта. С разочарованието и оттеглянето си от света героят затваря цикъла на живота си, връща се към хармонията на произхода си и постига нирвана.

Любителите на богатото и непрекъснато изненадващо сюжетно развитие веднага ще бъдат привлечени от така разказания роман, но още след прочита на първите двайсетина страници и на ценителя ще стане ясно, че в българската литература се е появило име със свой собствен почерк, с висока култура и – странно за възрастта му! – с познание за живота, което си заслужава да бъде споделено.
„Животът и смъртта на господин Илиев“ може да бъде прочетен като проникновен роман за състоянието на съвременния свят и неговите универсални страхове, а като стил – като блестяща и оригинална версия на магическия реализъм. Това е голям роман, мощен в своето въздействие и дискретен в своята техника на разказ. Като разказва периодите от живота на своя герой Редник Илиев, той се разделя на четири различни „стила“. Всеки „стил“ отговаря на развитието на събитията и на света, през който преминава, така че романът става последователно богат с фолклорната си мистерия, суров и кинематографичен с експлозивното си действие, лудо фарсов със своеобразния си хаплив цинизъм и накрая – кулминационно – абсолютно трансцендентен с великолепието на своята образност и богатството на прозата-поезия, които постигат един от най-добрите текстове, които съм чел от много години насам. Това е значим роман, наистина изумителен в размаха на своето въображение и силата на своето повествование, като цяло – невероятно постижение.
Леон Кац, заслужил професор, Йейл

Георги Илиев (1973) е завършил „Журналистика и масови комуникации“ в Американския университет в България и магистратура по драматургия в Университета на Калифорния, Лос Анджелис (UCLA).
В Лос Анджелис е поставил три свои пиеси, работил е за Академичните награди (Оскарите) и е издал критическата антология „Класически монолози от Есхил до Бърнард Шоу“ съвместно с Леон Кац, заслужил професор на Йейл.
Първият му роман – „Животът и смъртта на г-н Илиев“, ИК "Жанет 45" – получи специална награда в Националния конкурс за дебют „Южна пролет“.

Сподели в: