Геометрия на ботаническата градина – модна изложба

Десени на тъкани, дизайнерски облекла и модни илюстрации се обединяват в изложбата "Геометрия на ботаническата градина". Тя бъде открита на 24 март от 19:00 ч. в новото пространство за култура на "Иван Асен" 22.

В експозицията участват текстилни проекти на студенти втори курс и магистри от катедра „Текстил – изкуство и дизайн” и дизайнерски облекла и модни илюстрации на студенти от трети курс на катедра „Мода” към Националната Художествена Академия, София. Ръководители на проекта са Мила Стоева, Катерина Цанева, Александър Гергинов.

Автори на десенитие са Bacилeнa Maнoлaĸeвa, Дeницa Бoeвa, Eлeнa Янĸoвa, Mиxaeлa Зaxapиeвa, Hия Яĸимoвa, Teoдopa Maнчopoвa.

Модните илюстрации са дело на Aлeĸcaндpa Πeтpoвa, Aлeĸcaндpa Янaĸиeвa, Aлeĸcaндpинa Дepмeнджийcĸa, Beлиaнa Лoбoшĸa, Mapия Дeлчeв, Πeтя Cтoянoвa, Paдĸo Cтaйĸoв, Cтeфaни Toдopoвa, Teoдopa Лaзapoвa, Xpиcтиянa Димитpoвa, Цвeтeлинa Aбaджиeвa.

Темата е вдъхновена от тенденциите за пролет-лято 2016 и обединява геометрични и флорални мотиви, пречупени през водната повърхност.

Темата съчетава геометричните линии в силуета, както и характерните декоративни форми в щампите, ръчните рисунки и многообразните растителни вариации на сезона. От друга страна водата и водните повърхности са едни от новите предложения за сезона, като по този начин създават разнообразие и алтернативна гледна точка към отразяването на изображението. Съчетавайки тези разнородни посоки, студентите изграждат една цветна, еклектична и динамична визия, като я синтезират в серия облекла и модни илюстрации.

На база на представени тенденции всеки студент от специалност „Текстил – изкуство и дизайн” създава авторски проект за десен. Вследствие десените са напечатани в цветови вариации. Съответните платове са раздадени на студентите от специалност мода, като тези платове са и отправна точка за индивидуалната колекция и серия от модни илюстрации на всеки студент.

Изложбата може да бъде разгледана на:

25 мapт – 16:00 дo 20:00 ч.
26 мapт – 12:00 дo 20:00 ч.
27 мapт – 12:00 дo 20:00 ч.
28 мapт – 16:00 дo 20:00 ч.

Сподели в: