„Географията – пътешествие и приключение…” – фотоизложба на проф. Румен Пенин

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски”,
Галерия „Алма Матер” и издателство “Булвест 2000”
представят:
„ГЕОГРАФИЯТА – ПЪТЕШЕСТВИЕ И ПРИКЛЮЧЕНИЕ…”
Фотоизложба на проф. Румен Пенин
от Катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда”
/13 – 31 май 2013/

Официалното откриване:
13 май, понеделник, 18:00 ч., галерия „Алма Матер”
С участието на Симеон Идакиев и проф. Александър Федотов

Изложбата “Географията – пътешествие и приключение…” е съставена от фотографии от изследователските пътувания на проф. д-р Румен Пенин, ръководител на Катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда” към СУ. Посветена е на три забележителни годишнини:
125-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски”,
50-годишнината от основаването на Геолого-географския факултет и
40-годишнината от създаването на Катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда”.

Като неуморен пътешественик и изследовател, проф. Пенин неизменно документира с помощта на фотообектива многобройните си срещи с природата, различните човешки общности и техните традиции, улавя атмосферата на близки и далечни страни. През 2004 г. с част от изображенията от тази богата колекция е съставена първата му самостоятелна изложба, представена в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет.
В настоящата изложба посетителите на галерия „Алма Матер” ще могат да видят 40 тематични табла с над 900 фотографии от различни краища на света, посетени от Румен Пенин
през последните 10 години. Фотографиите разказват за малка част от наблюдаваното и преживяното в джунглите на Калимантан и Суматра, в северните простори на Норвегия и архипелага Шпицберген, сред неповторимата природа на Галапагоските и Канарските острови, в райските кътчета на архипелага Фиджи и сред обитателите на остров Комодо.
Срещат ни с чудесата на Амазония, Австралия, Тайван, със страната на догоните – Мали, и с рибарските селища покрай р. Нигер, с Буркина Фасо и Сенегал, с миналото и настоящето на Еквадор, Турция, Италия и Малта. Озоваваме се сред хората, природата и традициите на Японските острови, Куба и Иран, в своеобразния свят и мистика на Виетнам и Камбоджа, сред очарованието на природните багри и темпераментни хора на Бразилия…
Професор Пенин използва своите фотографии, за да илюстрира учебниците и книгите, на които е автор, да онагледи преподаваните от него дисциплини в Софийския университет, както и по време на поредицата от лекции с географско-образователна цел, които изнася в редица селища на страната..

Сподели в: