Генко Генков и Христо Христов в галерия Папийон

На 1 ноември 2007 г. от 18 часа във Варна в галерия "Папийон" (ул."Драгоман" № 12) се открива изложбата Strangers In The Night на Генко Генков – живопис и Христо Христов – скулптура.

Съдбата не пожела да събере живописта на Генко Генков и скулптурата на Христо Христов в една изложба, докато Властелинът на цветовете от село Чоба беше жив.

Генко искрено харесваше скулптурите на Христо, но дали това беше някаква особена симпатия или откровена оценка от художника, който много рядко проявяваше благоразположението си към когото и да било, можеше да каже единствено големият български живописец. Но той така и не сподели чувствата си – просто се радваше на срещите им, което беше и достатъчно красноречиво. Защо не се случи тази изложба преди време? Генко и Христо се виждаха рядко, но навярно тези срещи са им били напълно достатъчни, за да не изпитат потребността да показват изкуството си в обща експозиция.

Но днес, макар и със закъснение, имаме възможността да  видим техните творби, събрани в изложбата Strangers In The Night (“Странници в нощта”). Нейното послание е многопосочно – тя е  посвещение, и вдъхновение, и начало, защото е първата изложба в новооткрития изложбен салон на вече утвърдената във Варна галерия “Папийон”.

Амбицията на собствениците на новото културно средище  Виктория Митева и Димитър Тумбалов е да представят лицето на съвременното изкуство в България, излагайки художници от различни сфери на израз, жанрове и стилове, провокирайки публиката с изложби както на живописци, така и на  графици, скулптори, керамици и бижутери.

Навярно Генко щеше да е доволен както от самата идея на изложбата, така и от името й. Освен, че много харесваше тази невероятно красива песен на Франк Синатра, той много обичаше и нощта. В едно интервю беше казал: “…Обичам нощите. В нощните часове съм спокоен и искрен. Нощта е добра. В нея хората се любят и взаимно си отдават енергия. И се зареждат. Денят е жесток. През деня хората се блъскат, ругаят се, преследват се, по-силният изяжда по-слабия; денят е безмилостен…”

Сподели в: