Генерал Варенников връчва Златна Лира

Депутатът от Руската Дума генерал Валентин Варенников пристигна в България за наградите „Златна Лира”, съобщи композиторът Кирил Икономов – председател на комисията по поп музика към Съюза на музикалните дейци.

Церемонията по официалното връчване на статуетките ще се състои днес, 8 ноември 2007, четвъртък, от 19 часа в голямата бална зала на Централния военен клуб. Входът ще бъде само с покани, тъй като на събитието ще присъстват много висопоставени личности, като министри, депутати, посланици. Някои от тях, като генерал Варенников, ще връчат наградите, а други са поканени като специални гости.

Генерал Варенников е председател на Международната лига за защита на човешките достойнства и депутат в Руската Дума. Той е бивш началник на Генералния щаб на армията на бившия Съветски съюз и е един от 10-те най-уважавани личности в Русия.

13 от най-изтъкнатите творци в българската забавна музика ще получат за първи път наградата „Златна лира” на Съюза на музикалните дейци. Сред тях са изпълнители, композитори, поети и журналисти и уважавани личности, основоположници на жанра у нас. Наградите „Златна лира” са най-високото отличие на Съюза на музикалните дейци. Те се връчват за изключителните заслуги пред българската култура и за големия принос към популярната музика.

Провеждането на официалната церемония по връчването на статуетките се прави за първи път в този мащаб от Съюза на музикалните дейци. Към събитието има изключителен интерес и се очаква да се превърне в едно от най-значимите за годината у нас. Политиката на Съюза на музикалните дейци за приемственост между поколенията в забавната музика се приема и одобрява от цялата гилдия – затова тази най-висока престижна награда „Златна лира” се очаква от всички.

Лауреатите на „Златна лира”
01. Катя Филипова – певица
02. Борис Гуджунов – певец
03. Мустафа Чаушев – певец
04. Дора Поборникова – музикален редактор БНР
05. Тома Спространов – музикален редактор БНР
06. Йордан Георгиев – музикален редактор БНР
07. Хачо Бояджиев – режисьор
08. Иван Славков – дългогодишен генерален директор на БНТ
09. Петко Петков – музикален редактор БНТ
10. Нели Янкова – музикален редактор БНТ
11. Максим Христов – композитор, продуцент
12. Константин Бахаров – композитор, продуцент
13. Жива Кюлджиева – поетеса

Сподели в: