Гена Събева: Добрият дизайнер изгражда концепция за помещението

Втората Годишна Дизайн Конференция на 3 декември в зала 6 на Националният дворец на културата, който е партньор и официален домакин. Организатор е  Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ), чиято основна мисия е да помогне за регламентирането на професията и да инициира срещи на дизайнерите с инвеститори, с мебелни компании и представители на университети.

Г-жа Гена Събева е председател на АИДБ от самото начало и основен двигател на всички нейни инициативи. В навечерието конференция тя сподели своите виждания за дейността на АИДБ през годината, нейната роля и мисия. Съвсем отговорно мога да заявя че за четирите години от съществуването на АИДБ, ние успяхме да организираме и обединим дизайнерите. Успяхме да популяризираме професията, интериорен дизайнер и да фокусираме вниманието на фирми и частни инвеститори в дейността на професионалистите по дизайн. След всяко едно събитие ние имаме повече контакти и нови идеи. Целта на АИДБ е да среща дизайнерите, както с инвеститори така и с мебелни компании и университети. Желанието ни е нашите събития да са сцена за изява на дизайнерите. Искаме да създаваме имена популярни, както сред колегите, така и сред масовата публика. Затова от тази година стартирахме с лекции на известни дизайнерски студия в различни университети. Там студентите се запознават с голям интерес за живота и работата на вече успели техни колеги.

Творец ли е интериорния дизайнер или специалист, комбинирал в себе си равни части архитект, проектант, производител на мебели, а често пъти и психолог ?

Има нужда много да се говори и пише за това, каква е ролята на интериорния дизайнер. Сред широката публика е абсолютно неизвестно какво точно прави дизайнера. Смята се че той идва, за да ти каже в какъв цвят да си боядисаш стените и от къде да си купиш мебелите. Истината е че интериорният дизайнер съчетава в себе си познания по архитектура, технологии, материалознание, конструиране на мебели, цветознание, естетически усет и история на изкуството. Директният контакт с инвеститора изисква естествено да бъде и психолог, за да разбира възложителя, да усети неговите специфични нужди и да реализира желанието му.
Добрият дизайнер изгражда концепция за помещението, така че да съчетае, визия, ергономия, функция и индивидуален облик. Интериорният дизайнер е всичко това -архитект, творец, проектант, психолог, конструктор на мебели и много други неща в вследствие на което той добавя стойност на проекта. Примерите са много, всички добре работещи заведения, ресторанти, кафенета, нощни клубове, хотели и магазини са дело на и нтериорни дизайнери.

Комбинацията между инвеститор, който познава дейността си и знае какво очаква да получи и професионален интериорен дизайнер е равна на успешен бизнес.

Защо избрахте темата на Втората годишна конференция да е "Професията"?

Интериорният дизайнер е сравнително нова за България професия. От 20 години от наши университети излизат такива специалисти. Преди това архитекта изпълняваше и тази роля както е и до момента. Има нужда интериорният дизайнер да бъде признат специалист с възможност съвсем отговорно да се включи в инвестиционното проектиране като отделна част. Бих искала да чуя мнения от колегите, как те усещат ситуацията представяйки се като интериорни дизайнери.
 
Към кого е насочена Годишната Дизайн Конференция и очаквате ли така да намерите нови приятели и партньори ?
Конференцията е насочена към активните професионалисти в бранша.  Целта е да се обмени опит между българи работещи зад границите ни и техните колеги тук. Да се поучим от техните добри практики и да ги приложим и у нас. Също така през следващата година да работим върху всички решения които ще се вземат на 3 ти Декември.

Очаквам тези 300 участника в конференцията да споделят опита, проблемите и нуждите си . НА база на тази обратна информация, ние от ръководството на АИДБ ще съставим новата програма за 2016г. Вярвам че след всяко събитие на Асоциацията партньорите и приятелите ни се увеличават, което ни мотивира да работим все по- усърдно.

Какви са Вашите очаквания от Конференцията?

Моите лични очаквания от Конференцията, съвпадат с целите на АИДБ. Популяризиране на професията и фокусиране на медийно и друг вид внимание. Събирането на едно място на хора с еднакви интереси генерира екипност, съпричастност и дава възможност за постигане на по-големи резултати.

Със сигурност знаем, че на всяко събитие на АИДБ има създадени нови студия, родени нови партньорства, откриване на стажантски програми, намиране на нови клиенти, популяризиране на дизайнери чрез медийни изяви, създадени връзки и контакти водещи до приходи. Знаем че създаваме висок имидж на професията. Очаквам да продължаваме да обединяваме, защото там е силата.
Поради големият интерес местата в зала 6 на НДК са почти изчерпани, затова конференцията ще се предава и онлайн през платформата УЕБИНАРИЯ, а за всички гости и участници са предвидени атрактивни награди.

Интересната програма на конференцията ще инициира дебати за същността на професията на интериорния дизайнер и ще бъде платформа за споделяне на успешни практики в професията. Партньор на конференцията и домакин на заключителния коктейл ще е Мебелна палата ЛАЗУР, които във вечерта на 03 декември откриват своя първи софийски шоурум.

Всичко за програмата, участниците и билетите можете да намерите

на официалната страница на конференцията и в страницата на събитието във Facebook .

Снимка 1: г-жа Гена Събева по време на първата дизайн конференция през 2014г.  
Снимка 2: Партньор на конференцията и домакин на заключителния коктейл ще е Мебелна палата ЛАЗУР, които във вечерта на 03 декември откриват своя първи софийски шоурум.

Сподели в: