Галя Атанасова: Провокирам себе си непрекъснато

Галя Атанасова е дизайнер на Силвър Дей – една от малкото наши фирми за ръчно и машинно плетиво. Завършила е учителския институт в Дупница – специалност изобразително изкуство и трудово обучение. Но от шест години вече е свързана с производството на модни облекла.

Какво е специфичното в последната Ви колекция?

Горда съм с последното постижение на фирмата, защото успяхме да покажем нещо, което не е правено досега в България. А именно – мъжко сако, направено изцяло от плетиво. Освен традиционните тоалети за дамите, които подготвяме, този път изненадахме нашата публика и с тоалети, предназначени за господата.

Вашите облекла са предимно ръчно изработени. В България какъв е интересът към подобни дрехи?
Ами, интересът не е чак толкова голям, но има своята публика, която оценява по достойнство ръчния труд, вложената специфична идея и начина на изработка.

А каква е конкуренцията в бранша?
Появяват се все повече и повече колеги, които работят в тази насока. И наистина правят много хубави неща. Има такива фирми от Добрич, от Русе. Така че вече започва да се наблюдава по-голям интерес и от страна на колегите, което е радващо.

Има ли самочувствие българският дизайнер?
И да, и не. Като идея и като творчество според мен има български дизайнери, които са на много високо ниво. А проблемът за всички нас е свързан със специфичните икономически условия в страната. Така че това няма как да се отрази и на самочувствието.

Какви са модните тенденции за есента?

Отново ще наблюдаваме властването на лилавото, само че не в миналогодишния вариант – патладжанено лилаво. Сега вече ще отива леко към синкавия оттенък, малко по-студено като цвят ще стане. Другият леко студен цвят, който тази година вероятно вече много по-сериозно ще настъпи – това е сивото във всичките му нюанси. За мен това ще бъде тоналността.
Няма как между студените тонове да не се прокрадне и нещо топло като цвят. Но ще бъде по-пастелно, по-приглушено.

В крак ли е българската мода с италианската, френската?
Отново мога да кажа и да, и не. Значи, има колеги, които много сериозно следят всички модни тенденции и, естествено, отговарят на световната мода. От друга страна всички знаем, че малко или много модата в България, която масово се продава по магазините, пък изостава с половин или един сезон от световната. И това е тенденция от години. Но все повече се скъсява тази дистанция.

Какъв е бил най-артистичният тоалет, който сте изработила?

Може би всеки последен е много артистичен. Всички са различни и показват някаква специфична тема за момента, която работим. Правили сме много и най-различни неща. Това, което смятам, че сега наистина е изненада, са тези мъжки сака от плетиво.

Кои са Вашите любими дизайнери?
От българските много харесвам Жени Живкова. Много стил има в нейните тоалети. Харесвам също Жана Жекова, Елизабет Михайлова от “Нюел”, Фани Пападопулу. Това са утвърдени дизайнери в България, които показват една устойчивост и наистина много интересни модели. От световните – интересна ми е Стела Маккартни.

А Вие как се обличате във всекидневието?

Провокирам себе си непрекъснато. Има дни, в които строго делово се обличам, дни, в които се обличам с тийнейджърска мода. Така че абсолютно всичко експериментирам върху себе си. И мога да кажа, че почти няма стил, който да ми е чужд.

Всеки дизайнер има собствен стил. Вашият какъв е?

В акценти – като аксесоари, като цветни петна. Това е нещо, което мисля, че може да се каже за нашата колекция. Обикновено, когато правим колекция, работим в два или три основни цвята. И нещото, с което разчупваме и показваме своя почерк, това са именно акцентите – някакви цветни петна, които се повтарят във всеки тоалет. И всяка колекция все пак е различна. Винаги има някакъв елемент, който смятаме, че е нов и искаме да покажем.

Кой е най-големият Ви професионален успех?
Мисля, че още не сме стигнали до този най-голям професионален успех, макар че се надявам скоро да дойде. Всъщност номинацията за “Златна игла” преди четири години съвсем в началото на стартирането на фирмата е твърде голямо признание. Надявам се да се смята като успех  и това, че проявяваме устойчивост на пазара в момента.

Умеят ли българките да се обличат?

Мисля, че да. За мен българката е много красива жена. Освен това – много упорита и борбена. И според мен тя може да направи от нищо нещо. Мисля, че умеят да се обличат. А друг е въпросът, че забелязвам, за съжаление, умората у всички нас и че вече все по-малко обръщаме внимание на това как сме облечени. Може би идва някаква такава тенденция. Но според мен българката е просто страхотна. И това го казвам адски искрено.

Коя наша публична личност Ви е направила впечатление с изискания си стил?
Гала и Кремена Халваджиян. Те са наистина дами, които знаят как, къде и кога с какво да се облекат. Аз харесвам не толкова консервативен стил на обличане. А те винаги са различни.

Какво Ви предстои в професионално отношение?

Много се надявам да реализираме успешно последната си колекция – с тази идея за мъжките сака. Защото ние показахме само прототипи на мъжки и дамски сака. А сега тепърва искаме да ги разработим като серии.
А иначе от няколко години имаме фирмена политика – да участваме в ревюта веднъж или два пъти годишно. Така че до края на годината не съм убедена, че ще имаме участие в ревю.

Как се чувствате, когато представяте Ваши облекла на ревю?

Много изтощително, напрегнато. Наистина преживявам емоционално всяка колекция. И я преживявам като за първи път. Защото в повечето случаи колекциите, които правя, винаги в даден момент разкриват нещо от душата ми. Близките ми тогава избягват да контактуват с мен.

Остава ли Ви време за рисуване?

Не. Много отдавна не съм рисувала.За съжаление не ми остава никакво време за рисуване освен – скиците на тоалетите. Ама това не е рисуване. Някои хора успяват под напрежение да рисуват. Аз не мога. На мен ми е необходимо спокойствие, тишина, донякъде даже тъмнина.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?

От сърце им пожелавам да устискат всички трудности, които ни предстоят, защото явно ни очаква бурна зима. Дано да не съм достатъчно права. Да не губят куража, усмивката и вярата в бъдещето!

Сподели в: