Галушки, бижута от мъниста, кукли от слама, каракачански хора – на Живо наследство 2013

На 21 септември, от 12 ч., Лятната сцена в Борисовата градина в София става домакин на фестивала Живо наследство 2013. Традициите, занаятите и обичаите оживяват. Работилници отварят врати за любопитни и искащи да опитат, да се докоснат до майсторлъка на нашите баби и майки. Поглеждаме към миналото, за да го пренесем в наши дни. Входът е свободен.

Програмата
:
Как се плетат шарени чорапи? Как се правят кукли от царевична шума? Как се готвят галушки? Искате ли сами да си направите глинено гърне? Сърбят ли ви пръстите сами да си избродирате българска шевица? И още: песните на банатските българи, каракачански хора, танците на циганите, плетене на дантели, бижута от мъниста, кукерски маски и т.н.

Любителите на кулинарните изкушения пък ще могат да опитат от вкусните традиционни банатски ястия, а за най-малките е подготвена изложба от детски рисунки, кукли и други интересни сувенири.

Участниците:
Над 200 човека от цялата страна. Ето някои от тях:
Групата от Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий -1914г.“ в град Баня ще пресъздаде старчовски игри по време на Сирни заговезни от района на град Баня.

Групата към Народно читалище "Съединение-1923"село Бърдарски геран ще представи на сцената банатски български танци и обичаи.

Участниците от Народно читалище "Петър Парчевич-1927" село Асеново и НЧ „Развитие“ село Въбел общ. Никопол ще приготвят вкусни гозби, банатски ястия, тестени изделия, ще правят посни "картофи и галушки". Ще учат децата на позабравени детски игри.

Групата към Читалище "Гео Милев-1954" в град Момин проход ще участва във фестивала с ателие по плетене на колани, чорапи и красива българска дантела.

От клуб "Ръкоделие" Самоков ще направят демонстрация на шита дантела и совалкова дантела.

Децата от Народно читалище "Любен Каравелов 1897" в село Куртово Конаре ще изработват кукли от царевична шума.

По време на фестивала ще танцуваме каракачански, цигански и български народни танци, заедно с фолклорна група "Етнос" от град Монтана.

Групата от Народно читалище "Марица-2008" село Райново ще демонстрира работа с грънчарско колело.

Група от НЧ "Братство" в град Кюстендил ще прави демонстрация на изработване на кукерски маски.

Групата от НЧ "Искра 1897"село Ягодово ще представи български народни хора, народни танци – две групи възрастни и женска певческа група.

Детска школа по приложно изкуство с преподавател Ива Пенчева ще рисува върху коприна. 9 метрова рисунка на коприна ще бъде направена в София по време на Фестивала Живо наследство.  Вече има нарисувани още две рисунки в Габрово и Варна. Сглобената рисунка ще е вече 27 м, което е своеобразен рекорд. Най-дългата картина ще има възможност да обиколи страната и да привлича още повече приятели на карнавала, морето, изкуствата и традициите, с които страната ни може да се гордее.

Ще има и още много групи и участници, които ще пеят, танцуват, готвят, майсторят така както са го правили техните майки и баби.

Цел и история:
Шестият фестивал „Живо наследство“ представя групи и проекти подкрепени по програма „Живо наследство” на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Целта е да се възстанови, съхрани и предаде на поколенията материалното и нематериалното наследство на България.

Организатор на събитието е Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Програма „Живо наследство” се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”.

Проектът е финансиран от Столична програма "Култура" на Столична община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019г.

Сподели в: