Галина Ушева представя Лични пространства

Официално откриване на фотографската изложба „Лични пространства” на Галина Ушева e 09 октомври (вторник) 2007 от 18:30 ч. в Арт център „Алтера”, Фоайе.

За изложбата:

Има нещо очарователно старомодно в черно-бялата фотография. То е едновременно свързано с отдавна отминалото време на химическото "фото" (толкова не на място в модерния свят, колкото и пишещата машина) и с усещането за някаква вечност, за някакви морални, духовни и естетически дадености, също толкова не на място, колкото поканата за танц и гостито в пет следобед. Галя Ушева е прекалено млада, за да принадлежи на старомодното време, и прекалено мъдра, за да се хлъзне по надпреварата с мегапикселите в края на 2006 г. В това междуцарствие е нейното "лично пространство", в което тя охотно ни допуска с най-новата си изложба.

Ако може една емоция да се опише с друга емоция, отговорът би бил свързан с кулинарията. Фотографията на Галя Ушева е като характерното за градската култура на българското южно Черноморие сладко от смокини. С първата лъжичка на човек му се насълзяват очите, защото е прекалено сладко. След това по небцето му се разпръсква финия вкус на индрише. По-нататък, вече към гърлото, смокинята се разпръсква на съставните си части. Цялата горна част на тялото вече е в състояние на възбуда. Но до оргазъм не се стига. Малко преди да тръгне безвъзвратно надолу по хранопровода, смокинята ни казва: "Аз бях само за теб. И сега ще си отида – завинаги!" А на теб ти става малко тъжно, защото си искал още.

Фотографията е в състояние да предизвиква много на брой и многопосочни реакции, но тази на Галя Ушева е праволинейна. Тя попада направо там, където иска авторката – в личното пространство. А там нещата не са толкова прости. Берлин не е само Берлин; сенките не са само сенки; плажът е нещо друго, не плаж; а в магазина за обувки се разказват приказки. Но тъкмо както смокинята от горната алегория, мигът на черно-бялата фотография на Галя Ушева си отива – а на теб ти става малко тъжно, защото си искал още приказка.

Антони Георгиев


За авторката:

Галина Ушева е от артистичното поколение, което без колебание се възползва от спорните привилегии на фотоизкуството. Какво по-добро избавление от създаването на  образи отвъд лъжата и истината, от деликатната съпротива на въображението срещу един свят на колективизъм и скука? Във фотографията на Галина Ушева няма „тогава”, както няма „после”. Тя настройва механизма на снимането така, че да освободи вещите и телата, мимиките и състоянията от комплексите на изтичащото и преди всичко от паниката на идващото време. Получават се късове "чисто" пространство, в което нещата са просто такива, каквито са. Съществуването, неговата интелектуална наличност, е обединяващата тема във фотографията й. Изглежда тя добре разбира, че без самоирония тежките метафизични питания отекват до кич. Затова ги потапя в разтвор от пластични игри, дамски сантименти и една капка религиозен мистицизъм.
Доц. Георги Лозанов

Арт-фотографиите на Галина Ушева не случайно нямат имена. Името е човешко дело, докато тя лудува със стихията на светлината, превръщайки я последователно в други стихии – въздух, вода, кристал… Тя е физик на светлината и ни я показва по съвсем неочакван начин. Толкова неочакван, че ни иде сами себе си да попитаме дали е реалност това, което в момента ни се случва. Колебаейки се между действителността и вълшебството пристъпваме към тази "физика на светлината", за да я вдишаме като въздух, да я изпием като вода, да я вкусим като храна… Да станем в крайна сметка и самите ние агрегати на светлината, нейни проводници и нейни лъчители. С други думи, да заприличаме на Галя Ушева – фотографа на светлината.
 

Сподели в: